Gedragstherapie

Gedragstherapie voor honden

gedragstherapie voor honden

Vind je het gedrag van je hond nog leuk?

Je hebt een leuke hond en zorgt er goed voor, maar geleidelijk aan is er een situatie ontstaan waarbij jouw hond gedrag vertoont met ongewenste gevolgen.

Bijvoorbeeld:

 • Je wordt voort getrokken door je hond. Hij bepaalt de snelheid en de richting.
 • Je hond bepaalt wie er binnen komt door te blaffen en te grommen naar bezoek.
 • Je kan je huis niet meer uit. Na het weggaan begint hij te blaffen en te vernielen of poept en plast in huis.
 • Je staat bij nacht en ontij op om andere honden te ontwijken vanwege het gedrag van je hond.
 • Je staat een uur te wachten bij de uitlaatplaats tot je hond uiteindelijk bij je komt en je hem kan aanlijnen.
 • Je loopt de hele tijd om je heen te kijken om te voorkomen dat je hond fietsers, kinderen, auto’s e.d. najaagt.

Uitvallende hond

 

Je hebt alle goede raad van vrienden en
tips van “hondenkenners” uitgeprobeerd
en het internet afgezocht naar een oplossing.

Niets heeft geholpen.

 

Kijk dan verder:

>  Van probleem naar oplossing
>  Problemen voorkomen
>  Therapie en/of training?
>  Tarieven gedragstherapie
>  Werkwijze

 

.

.

29 Comments

 1. Yvonne september 15, 2017

  Onze hond is 1,5 jaar het enigste vervelende van hem is dat hij zomaar uit het niets gaat blaffen, wij zitten soms helemaal stijf in de stoel, hij doet dit niet als hij alleen thuis is en in de bench zit (vertrouwd) wij vinden dit echt een heel groot probleem niets helpt.

  reply
 2. Eadaoin juni 11, 2017

  Wij hebben een 11 maanden oude hollandse herder. Hij is lief erg vrolijk en lief ook tegen andere honden. Hij blaft alleen heel veel als er drukte is. Ik heb 2 kinderen van 8 en 9. Ik moet met de kinderen boven zitten en hij in zijn bench. Dan houd het op. De buren beginnen nu te klagen. Als ik weg ga blaft hij 5/10 minuten. En na een uur of anderhalf begint hij te huilen. Ik ben bijna altijd thuis behalve als ik de kinderen naar school breng en ook weer ophaal. Verder is het een echte puber. Loop met een canny colar werkt perfect want sterk is hij ook.
  Wat kan ik doen aan het blaffen/huilen

  reply
  • Service4Dogs juni 11, 2017

   Hallo Eadaoin,
   Hollandse Herders houden inderdaad niet zo van drukte en willen graag van alles zelf regelen (wij hebben ook een Hollander hier ;-).
   Er zijn meerdere wegen die je kan bewandelen om iets aan het blaffen te doen en je hoeft dan niet in een andere kamer te zitten. Blaffen en huilen als je weg bent is echter een ander verhaal. Ik kan zo via de mail niet zien of het verlatingsangst is, of dat er iets anders aan de hand is.
   Zou je ons willen bellen s.v.p. voor meer informatie? Dan kunnen we je misschien op weg helpen en/of een afspraak maken.
   Met vriendelijke groet, Ruud (06 18 20 76 34)

   reply
 3. Karin april 20, 2017

  Hallo onze Duitse herder van 10 maanden blaft in de auto heel erg. Voor ons gevoel is het opwinding over het feit dat we ergens heen gaan waar hij lekker kan spelen. Hij wordt ook wel eens door de uitlaatservice gehaald en dan blaft hij de heen en terug rit vreselijk. Tijdens het spelen is er geen probleem. Hoe kunnen we dit oplossen?

  reply
  • Service4Dogs april 26, 2017

   Hallo Karin,
   Heel veel blaffen is sowieso opwinding. Het kan zijn dat hij het inderdaad heel erg leuk vindt om ergens heen te gaan en het kan ook zijn dat hij de auto niet leuk vindt of alle dingen die voorbij ‘vliegen’ niet kan hanteren. Daar is zeker iets aan te doen door hem ander gedrag aan te leren, maar de oplossing is afhankelijk waarom hij blaft in de auto.
   De gouden tip (of gedegen advies) kunnen wij je zo niet geven n.a.v. een kort stukje tekst. Je kan ons altijd bellen voor meer informatie of een toelichting.
   M.vr.gr. Ruud 06 182 076 34

   reply
 4. Marian januari 27, 2017

  Ons hondje, van bijna 3 jaar, vanaf 1jaar bij ons, heeft een achtergrond, afkomstig uit Spanje. Met haar zijn we vanaf dag 3 in de weer met gedragsdeskundigen, opvang, cursussen, druppeltjes, soorten riemen, blafbandje etc etc.
  Er is wel een hoop geklaard. Blijft een angstig hondje die op straat dat ook vertoond door “onaardig” mens en dier te benaderen. Maar het meest vervelend is, en zo moeilijk eruit te krijgen, onbekend bezoek ontvangen. Harde aanhoudende blaf en soms ook willen bijten.
  Aub een goede tip.

  reply
 5. Jolanda oktober 13, 2016

  Hallo,
  Wij hebben en Duitse Heder van 4 jaar, hij valt tijdens het uitlaten uit naar andere honden in de eigen omgeving. Zodra we elders lopen waar hij niet bekend is geen probleem of met een groep honden ook niet. Zelf het idee dat hij het gebied waar we hem uitlaten ziet als zijn terrein en dat verdedigd, hebben al vanalles geprobeerd maar niks helpt ook is hij niet af teleiden met bv een snoepje of een bal. Het gevolg is dat onze andere Duitse (bijna 6 jaat ) dit gedrag overneemt maar totaal zo niet is.
  In huis is hij totaal niet agresief tegen ons of de kleinkinderen die kunnen alles met hem doen.

  Groet, Jolanda

  reply
  • Service4Dogs oktober 13, 2016

   Beste Jolanda,

   Blaffen in de eigen omgeving is niet altijd een ‘territorium-verdedigingsblaf’.
   Afleiden (met snoepje of bal) werkt tot op zekere hoogte. Als het té spannend wordt
   dan helpt dat niet en is het beter de achterliggende oorzaak aan te pakken.
   Waarom hij blaft en hoe hij blaft (onzekerheid?) kunnen we niet zien via de mail en is wel van belang om te weten welke oplossing zou kunnen helpen.

   Kan je ons even bellen s.v.p.?

   reply
 6. bert september 11, 2016

  hoi
  ik heb een franse bull van anderhalf jaar
  het is een vrolijke hond het enige min punt is zodra ik de man weg wil gaan springt die blaft die en word die aggresief tot willen bijten toe gaat helemaal uit zijn dak
  daar in tegen gaat de vrouw des huizes de deur uit is er niks aan de hand
  wij hebben haar nu 6 maanden uit het asiel vandaan
  enig idee of suggestie

  mvg bert

  reply
  • Service4Dogs september 30, 2016

   Beste Bert,
   Ik heb je een mail gestuurd.
   Mvg Service4Dogs

   reply
 7. Sam augustus 31, 2016

  Rex 4.5 maand oud blaft heel erg als hij wilt spelen.. Corrigeren werkt niet. Hij blijft Door gaan tot hij aandacht krijgt..
  Negeren ook niet.. Omdat ik dat wel kan maar Kids van 2.5 en 5 niet ze weten het wel maar houden het niet zo lang vol als ik.
  Dus als zij toch in een in onbewaakt ogenblik die bal (of oets anders..) pakken en gooien is hij alweer beloond voor het “zeuren”..
  Commando luid en stil kent hij wel maar niet in combinatie met spelen.. Hoe dit aan te leren?

  reply
  • Service4Dogs september 2, 2016

   Beste Sam,
   Negeren bij blaffen is in dit geval inderdaad geen optie en corrigeren ook niet. Het meest eenvoudig is om het gedrag te voorkomen en te begrenzen. Dus als je denkt dat hij zo wil gaan spelen dan begin jij even met spelen, zodat hij niet hoeft te blaffen om aandacht te krijgen. Daarnaast kan je hem ook ‘moe’ maken met een puzzel (zie www.hersenwerkvoorhonden.nl ).
   Pups van 5 maanden hebben verder ook voldoende rust nodig; zo’n 18 uur per dag. Dus het kan ook zijn dat hij even ‘over de rooie is’ en dus maar door blijft gaan. Je kan hem dan helpen door voordat hij gaat blaffen hem even (verplicht) rust te geven door bijv. een kluifje te geven en hem in de bench te laten. Meestal gaan ze dan wel slapen als het kluifje op is.
   Het is dan wel van belang dat de kinderen niet te dicht bij de bench komen/spelen en hem even geen aandacht geven.
   Ik hoop dat je hiermee een begin hebt om het blaffen te stoppen. Anders graag even bellen.

   reply
 8. Yael augustus 4, 2016

  Hallo,

  Ik heb een kruising tussen een Amerikaanse Stafford en een pitbull, een ras waar ik erg veel commentaar over krijg… Gelukkig bewijst mijn biggy van 7 maanden het tegendeel hij is super lief en speels naar andere honden! Naar mensen en kinderen is hij ook heel lief. Ook sinds ik m heb heel rustig thuis, heeft nooit gesloopt en was vrij snel zindelijk! Ik heb met biggy vanaf begin af aan geprobeerd hem in de bench te doen met bench training beginnen met 1 min zegmaar en dan verder… Bench was een drama voor biggy hij bleef piepen tot hij eruit mocht uiteindelijk moest ik ook gewoon werken en kon er niet constant iemand thuis zijn dus toen hebben we geprobeerd hem in de woonkamer en dat gaat prima hij sloopt niks ik geef m een botje.. Smiddags wordt hij uitgelaten en rond half 4 kom ik van het werk! Maar af en toe blijft ie piepen blaffen en zielig uit het raam kijken.. Laatst wilde ik stappen met vriendinnen dus ik had biggy alleen gelaten een paar uurtjes rond een uur of 12 kwam mijn zusje thuis om biggy laatste keer uit te laten en ging slapen.. Biggy ging op het balkon staan en piepen, zij haalt hem naar binnen, vervolgens gaat hij weer naar buiten… Hij heeft gepiept tot dat ik thuis kwam en toen pas ging hij rustig slapen.. Ik weet dat biggy erg aan mij gehecht is, maar hij blijft vaker met m’n zusje of met m’n vriend. Ik heb het gevoel dat biggy een beetje last heeft van verlatingsangst, terwijl ik hem nooit heel lang alleen laat en ik het allemaal goed heb opgebouwd ik zorg dat hij zeker 2 uur per dag buiten is en zijn energie kwijt kan.. Verder is het ook een pup om van te dromen sloopt niks, erg rustig (omdat ik veel met m speel en wandel) en super lief… Nou moet ik zelf ook toegeven dat ik het super moeilijk vind om biggy alleen te laten.. Als k op m’n werk ben dan app ik 1000 x naar m’n vriend of hij naar huis wil gaan kijken hoe t met biggy gaat of met m wil wandelen.. Het liefst wil k dat biggy nooit alleen is, ik weet dat het ook niet helemaal de juiste manier is maar goed..
  Is er misschien iemand die tips heeft voor het alleen laten van je hond of honden met verlatingsangst??

  Groetjes Yael

  reply
  • Service4Dogs augustus 6, 2016

   Hallo Yael,
   Er is een groot verschil tussen verlatingsangst en niet alleen willen zijn. Het eerste duurt iets langer om te veranderen (als er sprake is van angst). Bel ons even voor meer informatie s.v.p. 06 18 20 76 34.

   reply
 9. Renneke augustus 3, 2016

  Wij hebben een 13-jarige Jack Russel die overdreven heftig reageert op de bel, mensen die langslopen, mensen die de tuin binnenkomen en mensen die het huis binnenkomen. Als de bel gaat bijvoorbeeld slaat hij, als iedere hond, aan. Alleen als hij de kans krijgt en bij de deur kan komen rent hij heel heftig blaffend en dreigend op degene voor de deur af. Het ergste is dat hij het dan met name op kinderen voorzien heeft. Die schrikken zich dan helemaal kapot, tot huilens aan toe soms. Hij doet ze niets, maar het komt heel dreigend over. Als hij even heeft gesnuffeld en geblaft is alles goed, maar dan is het kwaad al geschied. Wij hebben hem met anderhalf jaar van iemand overgenomen die hem nauwelijks tot niet had gesocialiseerd. Hij was overal bang voor, met name voor kinderen. Dit is in de loop der jaren behoorlijk bijgetrokken gelukkig. Ook hebben we altijd op een apartement gewoond en wonen sinds 9 maanden in een eensgezinswoning. Dat lijkt de situatie verergerd te hebben. Hij is ook al eens zonder reden de deur uitgerend voor het uitlaten, al blaffend de straat overgestoken richting twee kinderen die daar liepen. Zoiets had hij nooit eerder gedaan. We hebben geen idee wat te doen….

  reply
  • Service4Dogs augustus 6, 2016

   Dat lijkt me voor de kinderen inderdaad geen pretje. Zorg in ieder geval dat hij niet meer naar buiten kan stormen (hekje?). Om dit te veranderen zouden we het eigenlijk moeten zien. Er is een groot verschil tussen blaffen uit angst, waakzaamheid, gewoonte, etc. Als we zien waarom hij blaft, dan kan je het verminderen/veranderen. Als je niets doet gaat het sowieso niet over en wordt het waarschijnlijk alleen maar vaker dat hij het doet.
   Kan je ons even bellen? 06 18 20 76 34

   reply
 10. Joyce juli 17, 2016

  Wij hebben en mechelse herder aan 7 maanden. En binnen en los is hij perfect maar buiten aan de riem is het een drama. Hij trekt en zodra er een auto komt dan blaft hij en trekt ie er naar toe. Na 2 autos krijg je hem niet rustig en hapt ie na alles en iedereen. Uitlaten is eigenlijk niet mogelijk

  reply
  • Service4Dogs juli 18, 2016

   Beste Joyce,
   Dat klinkt niet als ontspannen wandelen. Even los van de leeftijd (puberhond) kan ik via de mail niet zien waarom hij zo reageert op auto’s. Overprikkeld? Najagen of wegjagen? Afhankelijk daarvan zijn er meerdere manieren om er iets aan te doen. Misschien is het handiger om even te bellen?

   NB. Op 27 augustus geven we een BAT-lezing in Amsterdam. Daarin zit ook heel veel informatie over trekken en uitvallen aan de riem ;-).

   reply
 11. Frenka juli 15, 2016

  We hebben 2 ruwharige standaard teckels van 3 en 6 jaar. Het probleem is de teckel van 3 jaar, die heel erg blaft. Ik kan wel zeggen dat hij heel veel blaft. Als er mensen binnen komen als er mensen langs ons huis lopen als we thuis komen……hij gaat dan door het huis rennen met veel kabaal. Maar het ergste is nog dat als hij denk dat we naar achterbuiten gaan dan is hij zo geobserdeerd door de achterdeur dan begint hij te blaffen met een hele hoge blaf en als je hem dan weg wil duwen gaat hij happen. Als hij dan buiten is gaat hij als een malloot blaffen met een hooge blaf en heel hard dan rent hij door de tuin van buiten naar binnen en andersom. We hebben alles geprobeerd niks helpt alleen als we een blafband omdoen is hij iets rustiger maar eigenlijk willen we dat niet.
  We hebben eigenlijk geen idee meer wat te doen.

  reply
  • Service4Dogs juli 15, 2016

   Beste Frenka,
   Een hele hoge blaf is vaak een uiting van stress of angst en een blafband is dan inderdaad niet de oplossing en kan het zelfs erger maken. Om het blaffen te verminderen of te stoppen is het nodig om te begrijpen waarom hij precies blaft en wat ‘zijn probleem’ is met de achterdeur. Uit de tekst kunnen we niet voldoende informatie halen om hier een advies over te geven. Zou je ons willen bellen voor meer informatie s.v.p. Ruud: 06 18 20 76 34.

   reply
 12. Jolanda juni 30, 2016

  Wij hebben een cane corso van 1,5 jaar sinds kort springt hij tegen mensen op en bijt. Niet hard. Ook kunnen andere honden niet in onze buurt komen want dan reageert hij erg dominant. Hij is op vrij jonge leeftijd al gecastreerd. Ik hoop dat we wat advies of hulp kunnen krijgen om dit onder controle te krijgen.

  reply
  • Service4Dogs juni 30, 2016

   Beste Jolanda,
   Advies en hulp kunnen we geven. Alleen is de informatie hierboven voor ons niet genoeg om ook een goed advies te kunnen geven. Het hangt er vanaf waarom hij springt en wat hij dan precies doet en dat zelfde geldt voor zijn gedrag naar andere honden.
   Kan je ons even bellen voor meer informatie? Ruud: 06 18 20 76 34.

   reply
 13. Imke juni 5, 2016

  Hoi,

  Ik heb een zwerfhondje uit griekenland geadopteerd (soort collie op korte poortjes). Hij leert alles voorbeeldig maar zodra we van huis gaan blaft ie enorm. We hebben twee keer echt een ravage aangetroffen. Het halve laminaat lag eruit en de slaapkamerdeur was gesloopt (we wonen eenvloers). In de avond oefenen we wel eens als hij moe is maar na 20 min gaat hij toch blaffen en hij vindt zijn rust maar niet. We hebben langzaam opgebouwd maar verder dan dit komen we niet. Het enige wat ik wil is na het werk 1 tot 2 uurtjes trainen zonder dat de boel wordt gesloopt of de buren klagen. De benchtraining heeft ie goed doorstaan maar als we van huis gaan doen ie t beter als je losloopt. Ik heb een blafband besteld maar weet niet of dit de oplossing is. Help !

  reply
  • Yvonne juni 6, 2016

   Hallo Imke,

   Een hond blaft als er iets aan de hand is (volgens de hond). Waarschijnlijk vindt je hondje het niet leuk om alleen te zijn en dat uit zich door blaffen en slopen. Met een blafband kan je dat niet altijd stoppen. Vaak maakt het de situatie alleen maar erger, omdat het ook nog pijn doet als hij blaft en daar wordt hij juist onrustiger/angstiger van.
   Honden uit het buitenland hebben meestal niet geleerd om alleen achter te blijven en hij moet nog leren dat dat niet erg is. Hoe je dat aanleert is erg afhankelijk van de situatie en vooral van de individuele hond. Een kant en klaar advies kan ik zo niet geven helaas. Kan je ons anders even bellen voor meer informatie?

   reply
 14. Danielle mei 11, 2016

  Ik heb een vraag. Onze teckel van 10 maanden sliep goed in bench nu begint hij te huilen sinds paar dagen en stopt niet behalve als je bij hem blijft. Mogelijke verklaring is daf we net een week op vakantie zijn geweest hond was mee en dat hij weer moet wennen om alleen beneden te slapen. Graag advies

  reply
  • Yvonne mei 12, 2016

   Beste Daniëlle,
   Als er verder niets bijzonders gebeurd is, dan klinkt de vakantie als een logische verklaring. Daar was hij waarschijnlijk ook in de nacht bij jullie en nu ‘ineens’ weer alleen in het donker. Je kan het hem weer aanleren door (tijdelijk) met hem te doen wat je ook deed toen hij een puppy was en het nog moest leren. Weer even terug naar het begin en stap voor stap weer opbouwen.
   Als het niet lukt dan graag even telefonisch contact want misschien is er iets anders aan de hand.

   reply
   • Yvonne juni 6, 2016

    Fijn dat het inderdaad de vakantie was en alles nu weer oké is!

    reply
 15. Marijke mei 1, 2016

  Ik heb een boxer die dit angst uit valt naar andere honden. Voornamelijk blaffen. Ook kan hij steeds slechter alleen blijven.
  Graag zou ik advies/Hulp krijgen.

  reply
  • Yvonne mei 6, 2016

   Beste Marijke,
   We willen je graag helpen. Zou je ons willen bellen? Dan kunnen we even overleggen. 06 18 20 76 34

   reply

Leave a Comment