Werkwijze bij gedragstherapie

De werkwijze stap voor stap, aan de slag!

 

Stap 1: Voorbereiding

Bel of mail naar Service4Dogs voor een afspraak. Vervolgens ontvang je een vragenformulier dat je invult en terugstuurt (jouw voorbereiding).
De gedragstherapeut bestudeert de door jouw opgestuurde informatie over de hond en jouw situatie (voorbereiding door Service4Dogs).

 

Stap 2: Consult

Tijdens het consult bij je thuis observeert de gedragstherapeut jouw hond en stelt nog een aantal aanvullende vragen om tot een diagnose te komen. Ook jouw vragen over het gedrag van je hond worden beantwoordt en tijdens het gesprek hoor je meer over hondengedrag en hoe honden leren. Daarna wordt een eerste uitleg gegeven om het probleemgedrag aan te pakken en wordt eventueel samen een oefening in de praktijk gedaan. Het consult duurt ongeveer 1,5 uur.

NB. Bij het eerste consult komen we meestal met twee personen: twee gedragstherapeuten óf een gedragstherapeut en een stagiaire.

 

Stap 3: Plan van aanpak (bij Standaard of Uitgebreid traject)

Binnen een week na het consult ontvang je het plan van aanpak (therapieplan) met een samenvatting van de dingen die besproken zijn en de vervolgstappen duidelijk en praktisch uitgeschreven. Daarmee kan je zelfstandig aan de slag. Uiteraard is een telefonisch contact mogelijk als je vragen hebt over de uitvoering en/of een onverwacht probleem ervaart.

 

Stap 4: Puntjes op de i (bij Uitgebreid traject)

De datum van de eventuele vervolgafspraak is afhankelijk van de aard van het probleemgedrag; meestal tussen de 2 weken en 3 maanden na het consult. Tijdens de vervolgafspraak van ongeveer een half uur worden de vervolgstappen besproken en eventueel de oefeningen bijgesteld. Na de vervolgafspraak heb je voldoende handvatten om dit probleemgedrag in de toekomst te voorkomen, te beheersen of te veranderen. Uiteraard is  telefonisch contact mogelijk als je vragen hebt over de uitvoering en/of een onverwacht probleem ervaart.
Wilt je daarna nog begeleiding en/of andere dingen leren aan jouw hond? Kijk dan bij individuele training of in de agenda voor een andere leuke activiteit met je hond.

.