Waarom een Anti-vuurwerk Doe Doos?

Al sinds 2010 maken wij een ‘Anti-vuurwerk Doe Doos’ voor onze hond(en) en we krijgen steeds meer vragen hoe dat nu zit met die ’20-klapper’.

Eindresultaat: een huiskamer vol met papier en een hond met een bolle buik die vermoeid en voldaan gaat slapen.

Het is ooit begonnen toen op twee meter bij ons vandaan plotseling een mega vuurwerkbom afging. Sindsdien was onze hond niet blij met knallen en gingen we opzoek naar manieren om zijn onrust/angst te verminderen.

Met een training werd het al stukken beter, maar leuk vond hij het klokslag twaalf nog steeds niet. Gelukkig is onze hond dol op het zoeken van voertjes en van het een kwam het ander.

Elk jaar maken wij nu een grote doos vol met verrassingen. Niet alleen is hij daarmee bijna twee uur ‘zoet’, bij het slopen en zoeken maakt hij nu zelf zoveel lawaai dat het hoogtepunt van het vuurwerk bijna ongemerkt voorbij gaat. Hij krijgt het pakket om 23.50 uur zodat hij vast op dreef is en om klokslag twaalf kijkt hij nog wel even verstoort op, maar gaat dan meteen weer fanatiek verder met pakket.

Onderaan de pagina staat een filmpje!

.

Voorbereiding Anti-vuurwerk Doe Doos

Hieronder in een paar stappen de uitleg hoe je zelf een ‘anti-vuurwerk doe doos’ kan maken voor je hond. Is je hond heel erg bang voor de knallen, dan is de doos misschien niet de juiste oplossing. Lees in het artikel ‘Bang voor vuurwerk‘ wat je nog meer kan doen.

Niet alle honden snappen meteen wat de bedoeling is. Leer je hond wat hij er mee kan doen voordat het Oudejaarsavond is. Anders zit hij er bij en kijkt er naar en dat is niet de bedoeling.

Ook keukenrollen kan je gebruiken. Nóg steviger zijn de lege rollen van aluminiumfolie of vershoudfolie.

De bedoeling is dat het pakket volledig gesloopt wordt. Afhankelijk van wat je hond gewend is kan je vooraf een aantal dingen doen:

 1. Je hond is heel terughoudend of beheerst en maakt nooit iets stuk? Leer je hond stap voor stap dat hij wél iets stuk mag maken als jij daar toestemming voor geeft. Begin bijvoorbeeld met een leeg wc-rolletje met een voertje erin. Vervolgens kan je het rolletje vullen met papier en een voertje erin. Daarna kan je bij een rolletje de uiteinden omvouwen zodat het wel stuk moet om bij het voertje te komen.
  Tip: geef er steeds een commando/signaal bij dat je tot nu toe nergens voor gebruikt. Bijv. ‘Slopen maar!’
 2. Je hond sloopt altijd alles al. Dan hoef je voor dit pakket niets nieuws aan te leren. Voor de overige dagen is het misschien handig je hond te trainen dat hij de spullen wel met rust laat.
 3. Je hond is een geoefende hersenwerker en heeft geleerd dat hij juist niet iets stuk moet maken. Ook deze honden hebben vooraf enige uitleg en een nieuw signaal nodig om wel iets stuk te maken. Gebruik hiervoor een ander signaal dan het ‘toe maar’ of ‘zoek’ dat je gebruikt bij het hersenwerken.

Handleiding voor het maken van de Anti-vuurwerk Doe Doos

Stap 1: Verzamelen
Stap 2: De 20-klapper
Stap 3: Puzzelen
Stap 4: Vullen
Stap 5: Knallen!

Stap 1: Verzamelen

Begin op tijd met het bewaren van de lege wc-rolletjes. Merk je half december dat je tekort gaat komen, schakel dan vrienden, buren of familie in. Kleine moeite, groot plezier.

Wat heb je nodig:

 • Ook enveloppen en doosjes van internetwinkels bewaren.

  Ongeveer 50 wc-rolletjes, zodat het doosje dat je ervoor in gedachte hebt helemaal vol is.

 • Een doosje waar de 50 rolletjes in kunnen.
 • Heel veel kleine doosjes om de ruimte mee te vullen. Bewaar de verpakkingen van bijvoorbeeld tandpasta, koekjes, muesli. Liever geen verpakking waar sterk geurende dingen in zaten (thee, chocolade) of waar chemische dingen in zaten (toiletverfrisser). Kijk ook goed naar je Kerstpakket als je dat krijgt. Naast de vaak stevige doos aan de buitenkant is dit vaak een leverancier van vele kleine doosjes.
 • Een hele grote stevige doos waar de doos met rolletjes in past en er nog ruimte over is voor de overige doosjes. Bij de supermarkt vind je vaak grote (sinaasappel)dozen.
 • Papier: tijdschriften of reclamemateriaal. Let wel op dat de inkt niet te veel afgeeft.
 • Voertjes: hele lekkere die hij normaal niet zo vaak krijgt. Het beste zijn voertjes die een behoorlijke geur afgeven, omdat hij die moet zoeken tussen al het papier en karton.
  Bijvoorbeeld: zalmkoekjes, pens staafjes (stukjes), Frolic of gedroogde long.
 • Bot of kluif: ook iets met een sterke geur die hij het laatst te pakken gaat krijgen. Een leuke afronding die even gaat duren, bijvoorbeeld: gedroogde kophuid, bullenpees, gedroogde luchtpijp, etc. Liever iets minder vlezig? Alles mag als je hond er maar dol op is, desnoods smeer je het in met pindakaas of gebruik je een Kong.

De 20-klapper

.

Stap 2: De 20 klapper

Voorbereiding:

 • Zoek een doos waar ongeveer 5 rolletjes rechtop naast elkaar kunnen in de breedte en 8 tot 10 in de lengte.
 • Scheur vast een grote hoeveelheid papiertjes op maat. Ongeveer 150 stuks op A5-formaat (20 x 15).
 • Zorg voor een voldoende hoeveelheid voertjes stand-by.

 

De witte doos komt straks onder de 20-klapper met een flinke kluif erin.

Stap 3: Puzzelen

Ondertussen heb je heel veel doosjes verzameld van verschillende formaten en een hele grote doos waar alles in moet passen.
Het is handig om vooraf vast te ‘puzzelen’ met alle doosjes (en doosjes in doosjes) in de grote doos, zodat je op de dag zelf sneller klaar bent.

Het is leuk als je hond betrekt bij alle voorbereidingen. Door met woord en gebaar aan te geven dat dit wel een hele leuke en spannende doos gaat worden verhoog je de kans dat je hond er met groot genoegen mee aan de slag gaat.

.

.

Stap 4: Vullen

Voor de 20-klapper op de dag zelf:

 • Strooi een paar voertjes in en tussen de rolletjes.
 • Verfrommel de papiertjes tot een losse prop.
 • Stop in de helft van de rolletjes een prop + voertje + prop.
 • In de andere helft een prop (of 2) met een voertje IN het propje.
 • ‘Gemene doosjes’ van hard karton waarbij de deksel klem gezet wordt in de zijkant.

  Strooi er nog een paar voertjes los overheen (voor de leuk).

 • Maak de doos dicht. Dicht vouwen voor de zachtaardige honden of dichtplakken voor de gevorderde slopers.

Voor de kleine doosjes:

 • Minimaal één voertje in een doosje met wat proppen papier.
 • Leuker is het als een klein doosje in een iets groter doosje past. In de ruimte tussen de doosjes weer minimaal één voertje en papier indien nodig.

Voor de grote doos:

 • Plaats de kluif, bot of Kong in een doos en leg deze op de bodem van de grote doos. Plaats daar bovenop de doos met de 20-klapper.
 • Strooi wat voertjes op de bodem van de doos (eventueel in een propje) en plaatst alle kleine doosjes in de grote doos.
 • Strooi nog een paar voertjes (eventueel in een propje) en maak de doos dicht. Dicht vouwen voor de zachtaardige honden of dichtplakken voor de gevorderde slopers.

Stap 5: Knallen!

Het is dan bijna zo ver. Sluit gordijnen en ramen (als je dat nog niet gedaan had) en zorg voor voldoende licht. Zet de stereo vast aan met een leuk muziekje. Niet té rustig; de drums mogen de knallen van buiten overstemmen.

Plaats de Anti-vuurwerk Doe Doos ongeveer kwart voor twaalf op de grond en geef je hond het signaal dat hij er mee aan de slag kan.
Doe je het eerder, dan loop je het risico dat hij te snel klaar is.
Doe je het later, dan is hij er nog niet echt mee bezig en loopt misschien weg van de doos als de start gecombineerd wordt met de knallen.

Halverwege ligt alles door de kamer en waarschijnlijk ook veel propjes/doosjes waar nog iets in zit. Help je hond even herinneren dat ook daar nog wat te halen valt.

Met een goed in elkaar gezette doos én een fanatieke hond is dit goed voor anderhalf tot twee uur plezier met papier.

Succes!

 

Actiefilmpje van onze hond en de Anti-vuurwerk Doe Doos tijdens oudejaarsavond.

Verder lezen?
>> Je hond is bang voor vuurwerk?
>> Gratis trainingsplan
>> Vuurwerktraining met begeleiding