Alles is weer normaal toch?

Mail: “Ik heb een hele lieve hond, maar loslaten durf ik niet meer. Ik ben veels te bang dat ze het op een lopen gaat zetten.
Rondom oud en nieuw werd ze zó bang van de knallen! Soms hysterisch. De uitlaatwandeling kon ik telkens afbreken, want ze wilde alleen maar naar huis. Ook al was de knal nauwelijks hoorbaar. Zo zielig! En de dagen erna, als er nog een knal hoorbaar was…hetzelfde angstige gedrag. Ze reageert nu ook op andere harde geluiden, zoals bij bouwwerken.
Ze wil overdag graag naar buiten, ook s ‘morgens in het donker, maar s avonds wil ze niet. Ik heb haar een paar keer ‘gedwongen’ om toch maar een plasje te doen. Dat doet ze dan wel, maar wil direct weer naar binnen. Hoe kan ik dat aanpakken?”

 

Deze week krijg ik veel telefoon dat de hond nog steeds snel schrikt van geluiden. Soms ook van geluiden waar de hond eerst niet op reageerde, zoals het dichtslaan van een autodeur.
De kerstboom is opgeruimd en de knallen zijn (bijna) overal weer gestopt. We zijn weer aan het werk en de kinderen naar school en alles is weer normaal. Veel honden ervaren dat echter net even anders.

Waarom is dat?

De afgelopen weken waren voor honden een stressvolle periode. Het leven was ineens onvoorspelbaar doordat jullie meer thuis waren, veel aan het regelen (Kerst) en natuurlijk de knallen. Onvoorspelbaarheid zorgt voor onrust en ze voelen zich minder veilig. Sommige honden waren echt angstig en continue alert op alles wat er gebeurde. Door deze stress is het cortisol (stress-hormoon) in die tijd behoorlijk gestegen en bij sommige honden is dat nu nog niet helemaal weg. Tel daarbij het gevoel van onveiligheid dat een behoorlijke indruk heeft gemaakt en je hond is nu nog heel gevoelig voor geluid en reageert op veel dingen. Dit heeft ook weer invloed op de hoeveelheid rust die je hond krijgt en dat is weer van invloed op het herstel vermogen. Daardoor blijft je hond alert en blijft de stress in zijn lijf.

Help je hond

Het gaat even duren voordat dit gevoel bij je hond gezakt is en hij heeft je hulp nu nog hard nodig. Het zou mooi zijn als je veel (negatieve) indrukken nu even kan vermijden door iets korter uitlaten of naar een plek waar niet zoveel gebeurt. Lekker rennen is prima, maar als je eerst door een drukke straat moet dan helpt dat niet echt. Liever een kwartiertje snuffelen op een strookje dan een heel eind lopen en heel veel tegenkomen. Ook thuis kan je de neus aan het werk zetten met een zoekspelletje of hersenwerk. Dat is niet alleen leuk voor je hond, maar zorgt er ook voor dat hij mentaal moe wordt en eerder even gaat slapen.
Ook even aandacht geven zorgt voor een goed gevoel bij je hond en (kan) het stress niveau verlagen. Dat kan al door hem even bewust aan te kijken; niet streng maar met aandacht en indien mogelijk met een glimlach. Sommige honden vinden lichamelijk contact ook fijn. Lekker op schoot of tegen je aan op de bank en even helemaal tot rust komen.

Hopen dat alles binnenkort weer echt als ‘normaal’ is.