Soms is het je andere hond

Tijdens de BAT-cursus blijkt vaak dat de oorzaak van het uitvallen ergens anders ligt dan waar de mensen in eerste instantie aan denken. Heel vaak blijkt de hond pijn te hebben (artikel volgt nog) en soms komt het door ‘de ander’. En met de ander bedoel ik niet andere honden en hun niet oplettende eigenaren, maar jouw eigen andere hond als je meerdere honden hebt.

Apart uitlaten

Zo ook het verhaal van Anna en Bibi. Anna is een flinke Rottweiler die uitvalt naar andere honden en Bibi is een Pincher die meeblaft als Anna blaft. In de eerste les van de BAT-cursus geven we heel veel informatie over hondengedrag, lijnhantering én het advies om de BAT-hond minimaal 1 x per dag apart uit te laten om beter op haar gedrag te kunnen letten en met de lijn te oefenen.

Zonder de ander was het anders

Al na een paar dagen bleek dat Anna wel reageerde op andere honden, maar eigenlijk niet meer uitviel als ze anticipeerden op haar gedrag. Bibi had het moeilijker. Zonder haar grote zuster naast haar bij het wandelen, bleek ze een heel onzeker hondje. Zo onzeker dat ze eigenlijk niet eens de straat uit durfde te lopen en reageerde op alles wat bewoog. Bij nader inzien bleek dat het uitvallen van grote Anna vooral getriggerd werd door het gedrag van kleine Bibi.

Het BAT-effect

Gelukkig is de BAT-methode op bijna alle honden van toepassing en na enig overleg en filmpjes in de facebookgroep is de focus verlegd naar kleine Bibi en is zij de ‘BAT-hond’ geworden. Stap voor stap groeit haar zelfvertrouwen en durft ze ook zonder grote Anna een stuk te lopen.

Heb je thuis meerdere honden en blaft of valt er een uit naar andere honden als je ze uitlaat? Laat ze een keertje om de beurt uit en kijk wat er gebeurt. Het kan zomaar zijn dat ‘de andere hond’ de wandeling veel spannender vindt dan de hond die alsmaar als eerste reageert.

Herken je het verhaal? Op 26 oktober start de volgende BAT-Extra
#Helpjehond