De andere kant op? Soms juist niet.

Ik ga de honden uitlaten en ben op het bruggetje bij de ingang van het uitlaatpark het Groenendaalse Bos. Ik hoor wel iemand achter me op de straat inparkeren en loop wat sneller, zodat die iemand niet te lang hoeft te wachten met zijn hond daar tot ik door het hekje ben met mijn honden.

Hij wacht niet
Hij wacht helemaal niet en gooit de achterklep van zijn auto open. Een hele opgewonden grote Border Collie springt de auto uit en stormt met ontblootte tanden en veel grommen op Casper af en klapt er meteen op. Casper schrikt zich een hoedje en reageert meteen terug. Gevolg: vechtende honden op een smal bruggetje.

Casper maakt al snel de hond duidelijk dat hij dit niet op prijs stelt en bij de eerste de beste gelegenheid draait hij weg en komt naar me toe weg van het bruggetje. Heel droog geef ik de man het advies om volgende keer de hond even aan de lijn te doen als die de auto uit komt.
Uiteraard krijg ik de volle laag dat mijn hond zijn hond aanviel, want dat doet zijn hond anders nooit en hij kwam gewoon gedag zeggen. Juist…. Ik slik van alles in, geef de man nog een dodelijke blik en neem mijn honden mee nog iets verder bij ze vandaan.

Nu komt het dilemma
Ik wilde het park in waar die man nu loopt met de opgefokte hond en hij loopt in de richting in die ik ook op wil. Alles in mij roept dat ik de andere kant op moet gaan om die hond te ontwijken, maar dat doe ik niet ;-).

Tip
Uit ervaring weet ik dat als ik het rondje in tegengestelde richting ga lopen (nu ontwijken) de kans heel groot is dat ik ze halverwege toch weer tegen kom. Ik ga nu wel het park in en laat de honden zeer uitgebreid snuffelen (tijd rekken). Daarna loop ik gewoon de kant op die de man ook opgegaan is en nu zit er ondertussen heel veel afstand tussen. Ik heb gemerkt dat achtervolgen in dit geval handiger is, omdat je bijna zeker weet dat je ze niet tegen gaat komen ;-).

Achtervolgen op gepaste afstand gebruiken we overigens ook bij honden die andere honden niet zo leuk vinden en dan heet het Ninja-BAT. Vindt jouw honden andere honden standaard niet zo leuk en valt hij uit aan de lijn? Er is nog plaats bij de BAT-cursus Extra die op 26 oktober start.