BAT-cursus online

Uitvallende hondHerken je dit?

 • Je hond hangt blaffend en grommend in de riem als je een andere hond tegenkomt
 • Je moet constant opletten tijdens de wandeling met je hond of er iets aan gaat komen en je zet je vast schrap voor de confrontatie
 • Of misschien hangt je hond piepend in de riem en wil juist acuut naar huis?
 • Je staat bij nacht en ontij op om andere honden te ontwijken vanwege het gedrag van je hond
 • Het vertrouwen in je hond is weg en je ziet er tegen op om hem uit te laten
 • Je wil en kan dit niet nog jaren zo doen.

Er kunnen verschillende redenen (oorzaken) zijn waarom je hond blaft en/of uitvalt naar andere honden. Als je weet waarom je hond dit doet, dan kan je beginnen met het veranderen. Elke oorzaak heeft een andere aanpak nodig.
Dan helpt het niet om te zeggen ‘Het is oké’ of om hem gerust te stellen. Ook er naar toe lopen om te laten zien dat het een lieve hond is, is geen goed idee en maakt het meestal nog erger.

Hoe zou  het zijn als:

 • Je niet elke keer verrast wordt door het gedrag van je hond
 • Het uitlaten weer een ontspannen bezigheid wordt i.p.v. een stressmoment
 • Geen last meer hebt van je schouders of rug doordat hij niet meer onverwacht vooruit springt
 • Geen onmacht meer voelt, omdat je weet wat je kan doen
 • Je nog vele jaren ontspannen kan genieten van je hond.

Hoe nu verder?

Tot nu toe heeft je hond succes gehad met zijn gedrag: het ‘enge’ gaat weg als hij blaft of uitvalt. Met BAT gaat je hond ervaren en leren dat hij een keuze heeft om zelf weg te gaan uit situaties die hij spannend vindt. Hij ‘hoeft’ er niets meer mee te doen. Lees ook de belevenissen van een cursist in haar blog.
Dat klinkt eenvoudig, maar gaat niet vanzelf. Het begint met het goed leren lezen van de lichaamstaal van je hond, een nieuwe manier om de lijn te hanteren én een gecontroleerde trainingssituatie waardoor je hond weinig tot geen stress meer ervaart als hij een andere hond ziet.

Aan het einde van dit traject:

 • Zie je de signalen van je hond en zijn gedrag wordt voor jou voorspelbaar
 • Begrijp je wat er omgaat in je hond en kun je bijtijds ‘bijsturen’
 • Heb je inzicht in hondengedrag en hoe een hond leert
 • Weet je welke stappen je kan volgen om het gedrag te voorkomen (incl. BAT-effect)
 • Durf je de deur weer uit met je hond
 • Minder stress voor jou als het bijna uitlaattijd is
 • Kan je weer ontspannen genieten van je hond

Je leert je hond ook in het dagelijks leven te lezen en hem zo min mogelijk stress te laten ervaren door spannende situaties op zijn ‘aangeven’ te verminderen of te vermijden. Je hond ervaart zo meer controle en krijgt meer zelfvertrouwen. Hierdoor zal hij ook minder snel ‘in de verdediging’ schieten en kan de afstand met andere honden in stappen steeds kleiner gemaakt worden.
Afhankelijk van je keuze kan de BAT-cursus online volgen met meer of minder ondersteuning/praktijkoefening.

.

Klik hier om de mogelijkheden te vergelijken

.

Data en tijden van de online cursus BAT-Extra

De online les komt elke keer op maandagavond beschikbaar en kan je kijken wanneer je wilt.
De Q & A is op donderdagavond:

Theorie week 1: maandag 26 oktober online
Theorie week 2: maandag 2 november online
Q & A – 1: donderdagavond 5 november 19.30 tot 20.30 uur
Theorie week 3: maandag 9 november online
Theorie week 4: maandag 16 november online
Theorie week 5: maandag 23 november online
Q & A – 2: donderdagavond 26 november 19.30 tot 20.30 uur
Theorie week 6: maandag 30 november online

Na het afronden van deze online cursus kan je eventueel ook inschrijven voor een praktijk oefening (set-up) met jouw hond op ons veld in Ter Aar.

.

Testimonials

De BAT-cursus bij Service4Dogs is echt de beste keuze voor zowel mij als mijn hond Kyra geweest. Ze begon als de meest bange/onzekere hond van de deelnemers en ging vanaf het begin al vooruit. Ik zie veel beter wat ze wel of niet wil en ze gaat het ook steeds duidelijker aangeven. Want dat kan ze héél goed. Zó mooi om te zien hoe haar zelfvertrouwen groeit en ze honden en mensen leert vertrouwen. En onze band is daardoor ook zóveel beter geworden. We hebben inmiddels veel vertrouwen in elkaar. Het kost tijd, maar wat is het super mooi om haar, haar zelfvertrouwen en onze band te zien groeien.
Dat we nu naar een park kunnen gaan en ze los lekker kan rennen, omgeving en honden onderzoeken en als ze wil zelfs spelen met andere honden, dat had ik niet durven hopen. We kunnen ontspannen wandelen.  En we maken nog steeds stappen. Echt de beste keuze ooit geweest.
Ook een collega heeft er inmiddels veel baat bij. Ik raad Service4Dogs echt aan iedereen aan die een onzekere hond heeft.
Ook leuk voor jullie denk ik om weer een ‘succes verhaal” te krijgen. Ontzettend bedankt voor jullie inzet, zorgvuldige begeleiding en alle tips en hulp!
Inge van Ommeren met Kyra (Kruising)

De BAT cursus gevolgd voor mijn uitvallende hond. goede begeleiding, doordat de groep klein is, is het ook persoonlijk wat erg fijn is. Ik loop een stuk makkelijker buiten met mijn hond nu, begrijp mijn hond beter en kan zijn lichaamstaal beter aflezen. echt een eye opener en ik raad dan ook iedereen (met een uitvallende hond) aan, om deel te nemen aan deze cursus. Yvonne en Ruud zijn zeer professionele trainers die weten wat ze doen. alles gaat op de positieve manier en op de manier zoals de hond het graag zelf wil en dat vond ik erg fijn aan de cursus. Mijn hond voelt zich een stuk relaxter buiten. We zijn er nog niet maar na 6 lessen heb ik al bijna geen uitvallende hond meer! Helemaal top!
Britt met Viking (Kruising)

Yvonne en Ruud bedankt voor jullie professionele begeleiding tijdens de BAT cursus. We hebben heel veel van jullie geleerd! Wij zijn daar erg blij mee en onze Rocky ook. Want wat moet het fijn zijn voor een hond als je merkt dat je baasjes je steeds beter gaan begrijpen en dat ze je op straat kunnen helpen als je alles toch wel heeeel erg spannend vindt. Dus dank namens ons drietjes!
Astrid met Rocky (Border Collie)

 

Voorwaarden online cursus

Voor meer informatie of andere vragen kan je vrijblijvend contact opnemen.

Gecertificeerd BAT-instructeur

CBATI

Yvonne Bonnet – gecertificeerd BAT-instructeur
info @ servcice4dogs.nl
0629200771

.

Veel gestelde vragen

In de agenda staan de cursussen mét ondersteuning en de data. Met de BAT-Basis kan je starten wanneer je wilt.

De BAT-extra start op 26 oktober

BAT - Stress en ondersteuningTijdens de BAT-training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Herkennen van de signalen van je hond
 • Oefenen met de lange lijn
 • De theorie achter BAT
 • Advies wat je kan doen als je even geen kant op kan bij de dagelijkse wandeling (management technieken)

En bij de cursus met praktijk:

 • Deelnemen aan set-ups met je eigen hond
 • Leren door te kijken naar de honden van de andere deelnemers d.m.v. video’s. De video’s worden gedeeld in de groep.
 • Op dit moment houden we de corona-regels aan en is er 1 gedragstherapeut per persoon/hond op gepaste afstand. Aan de overkant van het veld is er dan ook 1 gedragstherapeut per persoon/hond. De set-ups worden ingeroosterd en de routing is zó dat er geen cursisten bij elkaar komen. De theorie wordt (live online) op een avond extra uitgelegd en daarbij ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
 • Als jij de veiligheid van jou of van honden/mensen in de omgeving niet kunt garanderen. Dus heeft hij al andere honden/mensen gebeten met zware verwondingen of bijt hij in jouw arm of been als het spannend wordt? Neem dan contact op voor een persoonlijk advies.
 • Als je eigenlijk geen tijd hebt om te oefenen of om er over na te denken. Alleen de video’s kijken lost het niet vanzelf op. Het gedrag van je hond veranderen vraagt ook tijd, inzet en verandering van jou. Als je dat niet wilt/kunt, dan is deze cursus zonde van je investering, want dan blijft alles zoals het was.
 • Als je meerdere honden hebt en je hebt geen mogelijkheid om de ‘BAT-hond’ 1 x per dag apart (kort) uit te laten. Alles wat ik je ga leren gaat beter als je je volledig kunt concentreren en je hond even niet reageert op jouw andere hond(en). Ik wil niet zeggen dat het niet lukt met meerdere honden tegelijk, maar het is voor jou extra moeilijk (alleen de lijnhantering al) en de vooruitgang gaat waarschijnlijk zo langzaam dat je er niet vrolijk van wordt.
 • Als jouw hond binnen ook niet rustig wordt. De onrust van binnenshuis neemt hij mee naar buiten. Als hij constant alert is, blaft naar alles, niet alleen kan zijn, etc. neem dan contact op om te overleggen en eventueel eerst de situatie binnen te verbeteren met een consult.
 • En als laatste een beetje open deur: als jouw hond pijn heeft of niet gezond is, heeft hij een hele goede reden om te reageren. Bij twijfel een afspraak maken met een deskundige (dierenarts, fysio, osteopaat) om dat eerst aan te pakken.

Ja en nee. We garanderen dat je sowieso verbetering gaat zien. Goed resultaat is afhankelijk van de (consequente) inzet van jou/jullie en wat je als doel voor ogen hebt. Als jouw hond al jaren bepaald gedrag vertoond is dat  niet altijd binnen een week helemaal opgelost. We hebben goede resultaten (zeker met de cursus met praktijk), ook bij problemen die al langer spelen, en de situatie kan alleen maar verbeteren.
Niets doen maakt het vaak niet beter en vaak verslechterd de situatie alleen maar.

Vooraf bellen kan altijd, maar alle tips heb je waarschijnlijk al geprobeerd. Algemene tips sluiten meestal niet aan bij specifiek gedrag en daarmee ben je niet geholpen.
Zolang je de oorzaak en context niet niet, blijft het vaak bij ‘dingen proberen’ en wordt het probleem niet opgelost. Een samenhangende aanpak geeft een beter resultaat.

Kijk voor meer veel gestelde vragen ook op FAQ over BAT

.

.

Vergoeding door verzekeraar?

Sommige dierverzekeringen vergoeden (gedeeltelijk) de BAT-training als gedragstherapie. Kijk bij de SPPD of jouw verzekering erbij staat en informeer vooraf bij je verzekeraar wat de voorwaarden zijn.