BAT-cursus / BAT-training

Uitvallende hondLoop je over straat en hangt je hond blaffend en grommend in de riem als je een andere hond tegenkomt? Moet je constant opletten tijdens de wandeling met je hond of er iets aan gaat komen en zet je je vast schrap voor de confrontatie?
Of misschien hangt je hond piepend in de riem en wil juist acuut naar huis? Dan kan een BAT-training verbetering bieden. Ook als je hond reactief is naar of bang is voor onbekende mensen op straat, andere dieren of objecten.

Tot nu toe heeft je hond succes gehad met zijn gedrag: het ‘enge’ gaat weg als hij blaft of uitvalt. Met BAT gaat je hond ervaren en leren dat hij een keuze heeft om zelf weg te gaan uit situaties die hij spannend vindt. Hij ‘hoeft’ er niets meer mee te doen. Lees ook de belevenissen van een cursist in haar blog.
Dat klinkt eenvoudig, maar gaat niet vanzelf. Het begint met het goed leren lezen van de lichaamstaal van je hond, een nieuwe manier om de lijn te hanteren én een gecontroleerde trainingssituatie waardoor je hond weinig tot geen stress meer ervaart als hij een andere hond ziet.

Je leert je hond ook in het dagelijks leven te lezen en hem zo min mogelijk stress te laten ervaren door spannende situaties op zijn ‘aangeven’ te verminderen of te vermijden. Je hond ervaart zo meer controle en krijgt meer zelfvertrouwen. Hierdoor zal hij ook minder snel ‘in de verdediging’ schieten en kan de afstand met andere honden in stappen steeds kleiner gemaakt worden.
Gedurende de BAT-training kan je vragen stellen in een afgeschermde online (facebook)groep. Ook na de cursus kan je vragen stellen en meelezen in een grotere facebookgroep voor alle ex BAT-cursisten (> 150 leden).

Tijdens de BAT-training komen de volgende onderwerpen aan bod:BAT - Stress en ondersteuning
– Herkennen van de signalen van je hond
– Oefenen met de lange lijn
– De theorie achter BAT
– Deelnemen aan set-ups met je eigen hond
– Oefenen wat je kan doen als je even geen kant op kan bij de dagelijkse wandeling (survival technieken)
– Leren door te kijken naar de honden van de andere deelnemers en d.m.v. video’s.
NB. Tijdens de cursus zijn de honden (in eerste instantie) niet tegelijk op het veld.

Voor wie – Hondeneigenaren die meer willen weten over BAT en/of een reactieve hond hebben die uitvalt aan de lijn (maximaal 6 personen met hond).
Door wie – Yvonne Bonnet (gedragstherapeut en gecertificeerd BAT-instructeur), Ruud Wessels (gedragstherapeut en gediplomeerde trainer) en eventueel ondersteund door een stagiair (gedragstherapeut in opleiding).
Data en tijden – De cursus bestaat uit 6 lessen van 2 uur. Zie Agenda voor de data (kies evt. BAT als zoekwoord bovenaan). NB. De data voor na de zomer zijn nog niet bekend. Waarschijnlijk op zondag vanaf begin septemter.
Locatie: Gedragscentrum Service4Dogs, Westkanaalweg 1H, 2461 EC  Ter Aar (bij Nieuwveen) Routebeschrijving
Kosten voor 6 x 2 (=12) contacturen, inclusief 21% BTW, thee/koffie en hand-outs.
Deelnemer (1 persoon + 1 hond): € 265,- óf
Combi (1 deelnemer + 1 hond + 1 partner): € 315,-. Tijdens de set-up loopt er 1 persoon met de hond. De ander kan het wel op afstand volgen.

Sommige dierverzekeringen vergoeden (gedeeltelijk) de BAT-training als gedragstherapie. Kijk bij de SPPD of jouw verzekering erbij staat en informeer vooraf bij je verzekeraar wat de voorwaarden zijn.

.

Voorwaarden m.b.t. deelname aan de BAT-traning (S.v.p. doorlezen vóór het inschrijven!)

Inschrijven
Je kunt je aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en het inschrijfgeld o.v.v. ‘BAT-cursus + startdatum + je naam’ over te maken naar NL03SNSB0853759863 t.n.v. Service4Dogs.

Definitieve inschrijving is op volgorde van betaling en vol is vol. Na betaling ontvang je een bevestiging per mail en ben je verzekerd van deelname.