Veel gestelde vragen bij BAT

 • Hoe werkt het?
  Door het leren lezen van de lichaamstaal van je hond en je hond te volgen als hij niet dichterbij het ‘enge’ wil.
 • Wat ga ik leren?
  Hondenlichaamstaal en –communicatie leren herkennen en begrijpen is essentieel. Ook is er een speciale wijze om de riem te hanteren. Dit vereist enige oefening.
 • Hoe snel kan ik dat leren?
  Tijdens de eerste theorie-les (module 1) ontvang je ook hand-outs en uitleg. Als je hiermee aan de slag gaat (huiswerk), heb je de lijnhantering vrij snel onder de knie. Ook de basis communicatie van je hond kan je snel oppikken als je er tijd (concentratie) voor vrij kan maken. De fijne kneepjes (kleine signalen) gaat iets langer duren.
 • Wat heb ik nodig?
  In ieder geval een lange lijn die lekker in de hand ligt en 5 meter lang is. Bij de sessies (op onze locatie noodzakelijk) en daarbuiten (aanbevolen) is het nodig dat je hond een tuig/harnas draagt. In ieder geval eentje die niet knelt en waarbij je de lijn op de rug van de hond kan vastmaken. Soms is het handig als de lijn ook aan de voorkant (op de borst van de hond) bevestigd kan worden. Neem bij twijfel of vragen contact met ons op.
  Daarnaast heb je energie en tijd nodig om te oefenen met de lijn en het leren kijken naar je hond. Tijdens de oefeningen buiten (en bij de set-up) heb je vooral veel geduld nodig!
 • Wat zit er in de BAT-cursus?
  Tijdens de BAT-training komen de volgende onderwerpen aan bod:
  – Herkennen van de signalen van je hond
  – Oefenen met de lange lijn
  – De theorie achter BAT
  – Uitleg over wat je kan doen als je even geen kant op kan bij de dagelijkse wandeling (survival technieken)
  Indien gekozen voor de BAT-Samen dan ook:
  – Deelnemen aan set-ups met je eigen hond
  – Leren door te kijken naar de honden van de andere deelnemers en d.m.v. video’s.
  NB. Tijdens de cursus zijn de honden (in eerste instantie) niet tegelijk op het veld.
 • Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?
  Bij sommige honden zie je na een paar keer oefenen al veel meer ontspanning en vinden ze het ‘enge’ lang niet meer zo eng. Bij andere honden is de start-afstand veel groter en gaat het iets langer duren voordat ze daadwerkelijk dicht bij elkaar komen.
 • Mijn hond krijgt meer controle, mag hij dan alles?
  Nee! Je blijft, op een hond vriendelijke manier, de grenzen aangeven.
  Stress wordt veroorzaakt doordat een situatie niet gecontroleerd (beheerst) kan worden en doordat een situatie onvoorspelbaar is. Door een situatie controleerbaar en voorspelbaar te maken, ervaart je hond minder stress.
 • Hoeveel honden zijn er bij elkaar tijdens de cursus?
  Tijdens de cursus BAT-Samen is bij de eerste set-up alleen jou hond op het veld. Eventuele andere honden zijn niet in zicht en we werken de eerste keer met een nep-hond. Alle honden reageren op de nep-hond alsof het een echte hond is. Pas als dat goed gaat wordt een (echte) hulp-hond naar het veld gehaald. Meestal is dat een mede-cursist die op afstand en met begeleiding van een tweede gedragstherapeut op het veld komt en zijn er twee honden op het veld.
 • Wat is een setup?
  Bij een BAT-set-up is het de bedoeling dat je hond onder de ‘stress-drempel’ blijft en kan ervaren dat ‘het enge’ eigenlijk wel mee valt. Dit kan alleen als er voor gezorgd wordt dat ‘het enge’ ook echt niet dichterbij komt. Een goede set-up lijkt vaak saai, omdat je hond zoveel mogelijk min of meer ontspannen rondloopt.Een mooi voorbeeld van een setup is gemaakt door HondenLot.nl.