Krom is beter dan recht

Ik zie het al op grote afstand. Een mevrouw met een hondje nadert ons op de stoep. Het hondje gaat langzamer lopen en kijkt met grote ogen naar Casper (mijn herder). Die heeft niets door en gaat verder met snuffelen van een lantarenpaal. Mevrouw heeft het ook niet door en komt met ferme pas dichterbij, terwijl ze het hondje bijna meetrekt. Ik zie steeds meer stress-signalen bij het arme hondje en weet zeker dat die geen behoefte heeft om Casper van dichtbij te bekijken.

Opluchting
Ik hak de knoop door en neem Casper mee naar de overkant van de straat waar hij gewoon verder snuffelt. Ondertussen is het hondje op onze hoogte en zie ik nog een gespannen blik tussen de geparkeerde auto’s door. Zodra hij ons iets voorbij is, beseft hij dat het gevaar geweken is en loopt hij met een snelle draf richting de mevrouw. Ik kan de zucht van verlichting bijna horen.

Een gepaste afstand voelt veiliger
Honden vinden het niet fijn als ze recht op elkaar af moeten lopen. Als ze los lopen doen ze dat ook meestal niet en nemen een beleefde en veilige boog om de ander wel of niet te gaan ontmoeten. Loop je op een smalle stoep, dan kan jij (en je hond) geen kant op en is een frontale ontmoeting niet te vermijden en vaak vindt minstens één hond dat té spannend en kan hij (voor zijn gevoel) niet anders dan uitvallen.

Kleine moeite, groot plezier
Doe de honden een plezier en probeer even opzij te gaan en/of steek even over om de afstand te vergroten. Dat is ook zo bij een wandeling aan de lijn in een bos of park. Zie je een hond aankomen aan een (strakke) lijn of zie je aan de hond dat hij het spannend vindt? Maak dan even een boogje er omheen. Het hoeft vaak maar een paar meter.

Ja, het is soms lastig. Het kost tijd, je staat voor aap tussen geparkeerde auto’s of gaat helemaal oversteken of je loopt naast het pad in het natte gras. Kijk dan naar de honden en je ziet hoe fijn ze het vinden om wat ruimte te krijgen. #Helpjehond

***

.

Wil jij ook de signalen van jouw hond en de andere hond leren herkennen? Kijk dan even bij de de online BAT-Lezing.