Helpt castratie bij probleemgedrag?

Om het maar meteen samen te vatten: meestal niet!

Castratie kan helpen als het gedrag in gang gezet wordt door hormonen (testosteron). Bijvoorbeeld:
– ‘rijden’ op mensen, honden en voorwerpen
– weglopen als er een loopse teef in de buurt is
– niet meer willen eten en onrustig zijn als er een loopse teef in de buurt is.

Uitvallende hondCastratie zou soms kunnen helpen bij het gedrag tussen reuen. Dit is zeker niet altijd het geval en vaak is ‘haantjes gedrag’ en vechten ook een gewoonte geworden die niet zomaar stopt.
Heel vaak heeft dit gedrag ook te maken met onzekerheid en door de castratie zal de onzekerheid alleen maar toenemen (door het verdwijnen van de testosteron), waardoor het gedrag eerder toeneemt dan afneemt.

Castratie helpt niet bij alle andere soorten probleemgedrag.

Wanneer wel castreren?

– Om voortplanting te voorkomen (als er honden van het andere geslacht in huis zijn).
– Als het medisch noodzakelijk is (testikeltumoren).
NB. Vroeger werd door de dierenarts castratie geadviseerd als je hond geen of maar één ingedaalde testikel heeft en de andere nog in de buik is blijven zitten. Er is ondertussen aangetoond dat de ‘binnenbal’ niet meer risico geeft op tumoren. Het weghalen weegt niet op tegen de nadelen van castratie en de risico’s van de operatie.

Zou het helpen?

In overleg met een gedragstherapeut kan gekeken worden of het gedrag door hormonen veroorzaakt wordt. Bij twijfel kan ook eerst een chemische castratie worden gedaan door de dierenarts. Hierbij krijgt je hond een injectie of een implantaat en kan bekeken worden of het ontbreken van de hormonen invloed heeft op het gedrag.
Voordeel: Als dit niet het geval blijkt te zijn, dan hoef je ook niet te castreren. Ook als het gedrag maar een klein beetje vermindert kan het een ingang bieden om je hond ander gedrag aan te leren. Misschien is castratie uiteindelijk niet meer nodig.
Nadeel: Het kan zijn dat het ongewenste gedrag de eerste weken toeneemt voordat het afneemt.

Nadelen van castreren

Hormonen zijn van invloed bij meer dan alleen seksueel gedrag. Bij jonge honden hebben hormonen veel invloed op de vorming van het skelet en de groeischijven. Ook bij pubers heeft het effect op de botstructuur en soms worden de gevolgen pas later zichtbaar (HD). Daarnaast worden vroeg-gecastreerde honden vaak angstiger en dat kan zich uiten in ongewenst gedrag (agressie).
Wil je echt graag je hond castreren doe dit pas na anderhalf jaar om bovenstaande problemen te voorkomen. Naast de invloed op gedrag kunnen bij volwassen honden een aantal standaard nadelen voorkomen: onzindelijkheid, pluizige vacht en dikker worden.

Bronnen en meer informatie op:
Doggo: wel of niet castreren en de gevolgen van castratie
Charlotte Post: Is castratie van de reu nog wel van deze tijd?
Hondenbescherming: nadelen te vroeg castreren
Gedragskliniek Universiteit Utrecht: verergering gedrag bij castratie
Universiteit Wageningen: Mannetjeshond vaak gecastreerd zonder gedragsdeskundig advies en bijbehorend onderzoek