Eerst even spelen

Ik loop door de duinen op een plek waar je maar een klein rondje kan lopen met de honden (bij de Bokkedoorns). Zij lopen lekker te snuffelen en af en toe kunnen ze langs de route het water in. Onderweg kom ik heel veel honden tegen die ik anders nooit zie. Mooi weer brengt heel veel mensen met honden naar buiten.

Tegenligger
Casper en Borre hoeven niet zoveel met andere honden en spelen met 1 op de 10 ongeveer. De rest wordt genegeerd of alleen even besnuffeld. Om een hoekje op het smalle pad komt een grote Hovawart aanlopen. Hij staat hoog op de poten en tongelt al op een afstand. Ik ga in de achteruit om een zijpaadje te kunnen pakken. Die hond heeft duidelijk geen zin in gezelschap en mijn honden hebben geen zin in zijn gezelschap. Zij blijven netjes achter me en we staan even stil.

Aankondiger en trigger tegelijk
Op hetzelfde moment hoor ik de dame op schrille toon zeggen: “Niet doen hoor, Kerel” en meteen schieten mijn nekharen overeind. Meestal is deze zin of iets van “Lief zijn Fikkie” een aankondiger van ellende. En ja hoor, op het moment dat ze het zegt, schiet Kerel naar voren en duikt met veel gegrom op Casper.
Casper laat dat niet op zich zitten en vecht terug. De dame begint te schreeuwen en de man hard te vloeken. Ik doe een stap achteruit en vraag (roep!) naar de man of hij zijn hond wil pakken en wat doet hij? Hij geeft Casper een schop #@!%# . Nou, dan heb je aan mij een goeie, maar als iets niet wijs is, is dat ik mee ga in de situatie. Ik zeg nogmaals heel onderkoeld maar heel hard tegen de man dat hij zijn hond moet pakken en gelukkig doet hij dat. Op dat moment komt Casper ook meteen naar me toe (die wilde al niet vechten) en hoef ik er gelukkig niet tussen te duiken.

Discussie heeft geen nut
Voor de zekerheid Casper ook maar even aan de lijn (Borre staat nog achter me) en heb ik de man op niet mis te verstane wijze toch even uitgelegd dat mijn hond schoppen niet acceptabel is. Hij wil nog in discussie omdat hij van mening is dat Casper begon en hij vol ‘in zijn recht staat’. Ik leg nog kort en haarfijn uit dat zijn vrouw het zag aankomen en dat ze Kerel maar even aan de lijn moeten houden. Ik zie nog dat de man de vrouw verwijtend aankijkt en ik draai me om en loop weg. Discussie met deze mensen heeft geen enkele zin.

Even wat anders
De adrenaline komt ondertussen mijn oren uit en mijn hartslag is ook niet helemaal rustig. Trotst op mezelf dat ik niet ben gaan mee-schreeuwen. Na een klein stukje maak ik Casper weer los van de lijn en pak een dennenappel en ga ‘vrolijk’ met hem spelen. Ik gooi de dennenappel een stukje vooruit en ren achter Casper aan wie er het eerste bij is. Ook Borre mag doen wat hij het leukst vindt en voor hem gooi ik een dennenappel in de bosjes en mag hij zoeken.
Na een paar keer is het genoeg en roep ik Casper bij me om te kijken of hij ergens bloed o.i.d. Gelukkig niets aan de hand verder en blijf ik bij het strandje van het meer even staan en kunnen ze drinken en de dennenappel in het water zoeken.

Waarom spelen?
Al die tijd stond een stel met een Franse Bulldog naar ons te kijken en op dat moment komen ze naar me toe. “Mag ik wat vragen?” zegt ze. “Waarom heb je niet meteen gekeken of je hond gewond was en doe je dat nu pas?” De toon is niet verwijtend, eerder nieuwsgierig. “Nou”, zeg ik. “Ik zag geen druppels bloed op de grond, dus geen grote wond gelukkig. Het kan zijn dat hij een gaatje heeft opgelopen en dat kan wel een paar minuten wachten. Door meteen met hem te gaan spelen, verandert zijn stemming en wordt het gevecht (hopelijk) minder goed opgeslagen in zijn geheugen. Anders loop ik het risico dat hij deze plek of grote bruine honden gaat onthouden en dan ben ik en mijn hond verder van huis en is gedragstherapie nodig. Een trauma kost dan meer tijd en moeite om weer goed te maken, dan even wachten met de hechtingen.”
Ze kijkt om naar Casper die pret voor twee heeft met de dennenappel in het water en naar me opkijkt met een blij koppie. “Ik snap wat je bedoelt” zegt ze met een glimlach. “Dat zouden meer mensen moeten weten en ga ik zeker onthouden.”

Gelukkig blijkt achteraf dat Casper er inderdaad weinig van heeft onthouden en snuffelt hij daar nog vrolijk verder.

***

Heb jij of ken jij ook een hond die uitvalt naar andere honden en wil je dat veranderen? Kijk dan even bij de  Online BAT-cursus of de online BAT-Lezing.