Veel gedragsproblemen betreft agressie

De meeste problemen waarvoor mensen contact met ons opnemen hebben te maken met agressie (74%). Bij agressie naar andere honden kan de oorzaak onzekerheid zijn, maar meestal is het begonnen omdat ze niet willen dat de vreemde hond dichterbij komt. Bij veel honden die agressie laten zien is het vaak uit angst ontstaan en hebben ze geleerd dat ‘van je af bijten’ succes heeft.

Ook bij agressie naar mensen is dit vaak het geval. Ze hebben nooit geleerd dat mensen best aardig kunnen zijn (honden uit het buitenland) en/of ze hebben ervaren dat mensen absoluut niet aardig zijn (honden die gestraft zijn). Kinderen worden door honden niet als kleine mensen gezien. Het zijn onvoorspelbare wezens die de persoonlijke zone van de hond vaak niet respecteren. Ook hierbij geldt dat agressie vaak wordt ingezet om de afstand te vergroten.

Niet alleen kunnen zijn is niet altijd hetzelfde als verlatingsangst en gaat soms samen met de angst voor harde geluiden.
Problemen met (onvoldoende) training is vaak het ontbreken van enige zelfbeheersing, trekken aan de lijn, basis gehoorzaamheid of bijvoorbeeld blaffen als de bel gaat.
Onder overige valt bijvoorbeeld jachtgedrag (wild, katten, etc.), problemen bij een huishouden met meerdere honden, etc.

Gedragsproblemen hond

Agressie naar vreemde honden

39%

Agressie naar onbekende mensen

23%

Agressie naar kinderen

17%

Agressie naar eigenaar

11%

Niet alleen kunnen zijn

9%

Angst voor harde geluiden (vuurwerk/onweer)

6%

Training (basis)

6%

Overig

6%

Totaal

100%

De meeste problemen waarvoor mensen contact met ons opnemen hebben te maken met agressie (74%).

Een zelfde soort grafiek staat op de site van www.ikwileenbravehond.nl en het blijkt dat de verhoudingen vergelijkbaar zijn (> 60% agressie). Alleen de agressie naar vreemde honden blijkt aan deze kant van het land (en in deze tijd) beduidend hoger.

.