Het weerhuisje systeem

Jaren geleden gingen we de dag na Kerst gezellig met z’n tweeën uit eten. Net na het voorgerecht kregen we een telefoontje van de buren. Onze hond Jakko was heel erg aan het blaffen (doet ie anders nooit) en er bonkt iets tegen de muur (?!). Geen idee wat we daarbij moeten bedenken, maar we hebben meteen afgerekend en zijn in volle vaart naar huis gefietst.

Drama

Bij thuiskomst troffen we een drama aan. Jakko was volledig in paniek en had geprobeerd uit de bench te breken. Hij heeft daarbij met zoveel kracht tegen de bench gebeukt dat die een meter verschoven was en het stucwerk van de muur af was gekomen.
Achteraf bleek dat hij waarschijnlijk geschrokken was van vuurwerk en geen kant op kon in de bench. De bench heb ik gelijk in de schuur gezet en de rest van de avond mocht hij tussen ons in op de bank om bij te komen.

Daar bleef het niet bij

Al gauw bleek de impact groter dan gedacht. Jakko schoot in de stress als we richting buitendeur gaan en kan van de ene op de andere dag niet meer alleen zijn. Heel erg sneu voor Jakko en ook heel erg sneu voor ons. Het traject om dat weer goed te krijgen kost veel tijd en energie en moet weer stap voor stap opgebouwd worden. Na een paar maanden waren we pas weer op het punt waar we waren voordat we die bewuste avond uit eten gingen.

Het stopt nu niet meer

Vandaag is de vuurwerk verkoop gestart. Er waren helaas al wat knallen de afgelopen tijd en ik weet zeker dat het nu elk moment van de dag kan gebeuren dat iemand zijn spaarcentjes gaat wegknallen. Ik zag zelfs een jongen die aan de lopende band rotjes opzij gooit tijdens het fietsen. Het moet niet gekker worden.

Dat gebeurt me niet nog een keer

Onze honden vinden vuurwerk niet leuk, maar kunnen het hanteren en dat wil ik graag zo houden. Vanaf vandaag is bij ons het weerhuisje-systeem ingegaan: net als bij het originele weerhuisje is er vanaf nu altijd iemand thuis en mag de een pas naar buiten als de ander binnen is.
Het vergt wat planning, maar voor de honden wel het prettigst. Voor mij ook een geruststelling dat er niet iets kan gebeuren als ik er niet ben. Dat drama gebeurt me niet nog een keer.

Hebben jullie hier over nagedacht en zo ja, wat doen jullie deze dagen?