Wat te doen als je hond bang is voor knallen

Vanaf half november begint het weer langzaam te knallen buiten en de meeste honden worden hier niet blij van. Dit varieert van schrikken en onrustig worden tot grote angst.

Wij mensen weten dat de knal geen gevaar oplevert, maar de meeste honden zullen instinctief reageren en gaan blaffen of wegkruipen bij harde knallen.

Jouw hond is niet bang voor vuurwerk?

Fijn! Probeer dat zo te houden. Maak van elke knal een feestje door even te gaan spelen of iets lekkers te geven. Vooral als je bij elke (grote) knal ook ‘Knal’ zegt en het iets leuks oplevert, dan zal je hond het niet zo snel met iets vervelends gaan associëren.

Je weet niet of jouw hond bang voor vuurwerk is?

Bij een puppy die voor het eerst oudejaarsavond gaat meemaken weet je nog niet of hij er angstig voor is en ook bij herplaatsers kan je het niet voorspellen. Toch? Wacht het niet af!
Bijna alle honden vinden vuurwerk onprettig en alleen door ze te leren dat het geen bedreiging is, kan je erger voorkomen.
Ook voor deze honden geldt dat je het geluid kan combineren met iets prettigs. Zie voor de stappen het gratis trainingsplan voor vuurwerk.

Je weet al dat jouw hond bang voor vuurwerk is.

Je kan door training de angst verminderen waardoor deze periode iets dragelijker wordt voor je hond. Begin met de training zodra je kan (het beste is half januari). Vanaf oktober wordt de tijd al krap en in december starten heeft weinig zin. Dan kan je alleen nog maatregelen nemen om de ellende te beperken en is het te kort dag om het gevoel van je hond nog te veranderen.

Maatregelen

  • Laat je hond niet alleen. Zeker niet op oudejaarsavond, maar ook niet de dagen ervoor.
  • Je hond is het liefst op een bekende en veilige plek (thuis).
  • Doe de gordijnen en het raam dicht; het licht zoveel mogelijk aan en zorg voor omgevingsgeluid door de geluidsinstallatie met muziek aan te zetten.
  • Gaat je hond altijd naar een bepaalde plek als hij bang is? Bijv. in de hoek, in z’n bench, in de badkamer, op bed, bank of schoot? Prima, biedt hem die bepaalde (vlucht)plek en maak die zo comfortabel mogelijk.
  • Negeer je hond niet! Als je hond contact of steun zoekt is dat oké. Je mag ook gewoon tegen hem praten/kletsen. Zolang je niet overdrijft en de toon gezellig is, dan biedt dat de hond steun.
  • Gebruik (indien nodig) ondersteunende middelen.

Voor meer maatregelen zie het gratis trainingsplan voor vuurwerk.

Ondersteunende middelen

Als jouw hond is een beetje onrustig is, maar niet echt heel angstig: maak een Anti-vuurwerk Doe Doos‘ om hem af te leiden of zet zijn neus aan het werk met Hersenwerk voor Honden.
Is je hond moeilijker af te leiden, kijk dan in het gratis trainingsplan voor vuurwerk voor meer mogelijkheden.

Uitlaten

Vuurwerk knallen

Honden vinden vuurwerk meestal niet fijn

Buiten bestaat het gevaar dat je hond schrikt en wegrent. Daarbij steken ze soms met grote vaart een weg over om maar snel thuis te komen.

  • Laat bange honden rond die tijd niet meer loslopen als dat een gevaar voor henzelf of de omgeving oplevert. Ten alle tijden aan de (lange) lijn of Flexi-lijn.
  • Beperk het uitlaten de laatste 3 dagen van het jaar tot even de behoefte doen of ga naar een plek waar je minder vuurwerk hoort (strand/bos/hei).
  • Mocht je hond toch ‘ontsnappen’, zorg dan dat je (mobiele) telefoonnummer zichtbaar aan zijn halsband zit. Check of bij de chipregistratie nog het goede telefoonnummer vermeld staat.

Tot slot
Noteer in je agenda dat je zo spoedig mogelijk gaat starten met de training! Zie ook het gratis trainingsplan voor vuurwerk.

Verder lezen?
>> Anti-vuurwerk Doe Doos
>> Begeleiding bij  vuurwerktraining voor je hond
>> Brochure Gedragskliniek Utrecht over vuurwerkangst
>> Gratis trainingsplan vuurwerk