Wat is een hondengedragstherapeut?

Een hondengedragstherapeut is iemand die veel kennis heeft over honden, hun gedrag en over hoe honden leren. De gedragstherapeut kan de oorzaak van probleemgedrag bij je hond herkennen en daar een passend advies (therapie) over geven om het probleem aan te pakken en op te lossen (stappenplan).

Wat is een goede hondengedragstherapeut?

Het beroep van gedragstherapeut voor honden, ook wel ‘Kynologisch Gedragstherapeut’ genoemd, kent geen wettelijke bescherming. Iedereen mag zich dus zo noemen, ongeacht wat voor opleiding (of geen opleiding) die iemand heeft gedaan. Vaak worden ook andere termen gebruikt, zoals gedragsbegeleiding, hondenfluisteraar, hondenpsycholoog etc.
Een goede gedragstherapeut:
• een gedegen opleiding gevolgd;
• houdt de vakkennis bij en is op de hoogte van de recente ontwikkelingen;
• heeft ervaring met diverse hondenrassen en verschillende soorten problemen;
• is aangesloten bij de beroepsvereniging;
• is aangesloten bij de SPPD of Certipet en wordt vergoed door verzekeraars.

Waarom kiezen voor een goede gedragstherapeut voor honden?

Nederland heeft 17 miljoen ‘hondendeskundigen’. Net als bij voetbal heeft iedereen er een mening over en de meeste mensen geven ook graag ongevraagd advies als je ze tegenkomt.
Ook de ‘hondendeskundigen’ die dat op hun visitekaartje of site hebben staan geven je graag advies.
Indien ondeskundig advies niet aansluit bij de oorzaak van het gedragsprobleem, kan het probleem erger worden en kunnen er juist nog meer of andere en zwaardere problemen ontstaan. Ook kan bij sommige ‘oplossingen’ de band tussen jou en jouw hond worden geschaad waardoor de weg naar een ‘echte’ oplossing langer en moeilijker wordt.

Waar vind je een goede gedragstherapeut?

  • Kijk bij het overzicht van de beroepsvereniging of SPPD.
  • Vraag je dierenarts.
  • Vraag mensen om je heen naar ervaringen.
  • Check of diegene een erkende opleiding en bijscholing heeft gedaan.

Tot slot

Heb je een probleem met je hond? Neem dan contact op met een erkende gedragstherapeut voor honden. De meest gehoorde reactie van klanten is “Als ik dat had geweten, had ik het eerder gedaan”. Blijf niet met het probleem worstelen tot het erger wordt.
Tijdens het contact kan je gelijk ervaren of het ‘klikt’ met de gedragstherapeut. Daar jullie samen een traject ingaan is dat niet onbelangrijk.

Bron: LIGC en de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor honden