Kerstfeest of Kerststress voor je hond?

Bijna iedereen is nu bezig met de voorbereiding voor de feestdagen. Lekkere dingen in huis halen en vast het boodschappenlijstje voor het kerstdiner doorlopen. Het wordt vast heel gezellig bij jou of daar waar je naar toe gaat met deze dagen. Er gaan al genoeg berichtjes rond over de gevaren voor de hond met Kerst (chocolade, kerstkransjes, kippenbotjes, etc.) en daar heb je vast al over nagedacht. Heb je ook nagedacht over een veilige plaats voor je hond?

Kerststress

Voor honden zijn feestdagen niet altijd een feestje. Niet alleen de dagen zelf, maar ook alle dagen ervoor zijn anders dan anders. Iedereen is druk, de routine is anders en veel meer ‘gedoe’ dan op andere dagen van het jaar en ook het vuurwerk is al van invloed.
Alleen vandaag al zijn wij een aantal keer gebeld over ernstige bijt-incidenten en zo wordt het voor ons ook de drukste periode van het jaar. ‘Dat doet hij anders nooit’ en ‘hij deed het ineens’ zijn meestal de openingszinnen. Hou er s.v.p. rekening mee dat alle feestelijke activiteiten onrust brengen voor je hond en dat alle indrukken soms wat teveel van het goede kunnen zijn.

Dol op bezoek?

Op de dagen zelf krijg je wellicht bezoek of ga je naar familie en vrienden. Je wilt je hond ook niet te lang alleen laten en neemt hem gezellig mee. Vind jouw hond dat ook gezellig? Sommige honden zijn dol op andere mensen, maar na een uurtje zijn het genoeg indrukken en wordt je hond hyperdruk of is het lontje erg kort geworden. Ook zijn er honden (de meeste) die helemaal niet blij zijn met bezoek en niet met de situatie kunnen omgaan.

Een veilige plek voor je hond

Blijf je thuis dan is zijn mand/bench waarschijnlijk de veilige plek waar hij zich terug kan trekken als het teveel wordt. Zorg dan wel dat er een ruimte omheen zit van minimaal 1 meter waar het bezoek niet komt. Is de huiskamer te klein? Kijk dan of je hem in een aparte ruimte kan zetten, eventueel met een kinderhekje om de hond daar te houden én om het bezoek tegen te houden. Als je dat pas op het moment zelf voor het eerst doet, is dat voor de hond ook verwarrend en je hebt nu nog een paar dagen om het te oefenen. En natuurlijk kan je achter het hekje zijn (reis)mand en wat lekkers neerleggen om ‘het leed’ te verzachten. De meeste honden vinden het trouwens eerder prettig dan vervelend als ze een eigen rustige ruimte hebben.

Nu plannen en straks rustig genieten = Kerstfeest

Doe je hond (en ons) een plezier en probeer meer voorspelbaarheid en rust voor je hond te regelen.
Als je nu bedenkt hoe je het straks gaat managen, dan geeft dat rust voor jou en je hond. Op feestdagen valt er al genoeg te regelen en wil je ook nog even genieten 😉.
Dus wees een held en help je hond met de feestdagen.