NILIF – Nothing in Life is Free

Ik sta met iemand te praten in het bos en de honden zijn snuffelend in de buurt. Tijdens het gesprek zie ik dat Borre even kijkt of ik er nog ben (inchecken) en ik beloon dat met een glimlach en een knikje. Even later komt Casper naar me toe en raakt mijn zijn neus mijn hand aan (ook inchecken) en ook dat beloon ik met even aandacht en deze keer zelfs een brokje erbij. Ondertussen zit het hondje van de persoon waar ik mee praat in een strakke Zit & Blijf en kijkt wat ongemakkelijk om zich heen. De man vraagt me waarom ik iets beloon wat ik niet gevraagd heb. “Dat is niet goed hoor, hij moet er wel iets eerst voor doen anders wordt hij dominant“.

Innerlijk zucht ik even en ik leg uit dat ik het fijn vind dat ze contact met mij houden als ik sta te praten en dat dan ook beloon. Dan kunnen ze ondertussen gewoon snuffelen en hoef ik ze geen opdracht te geven. Daarna nog een korte toelichting op dominantie gegeven en is het weer tijd voor de volle aandacht voor de honden.

– – –

Zo’n 10 jaar geleden was NILIF het antwoord op alle gedragsproblemen. Meer structuur en vooral controle zouden bijna alles oplossen. Je hond moet eerst zitten voordat hij een brokje krijgt en vooral geen aandacht als hij er om vraagt. Het is niet erg dat je hond moet werken voor z’n ‘brood’, maar moet het altijd? Deze methode komt nog uit de tijd dat we de baas moeten zijn over de hond. Later kwam er een tegenstroming ‘Plenty in Life is Free’ waarbij je ook je hond kan belonen als hij er niet iets voor hoeft te doen wat je gevraagd hebt.

Sterker nog: bij Plenty in Life is Free beloon je juist je hond als je niets van hem gevraagd hebt. Je beloont dan gewenst gedrag dat hij uit zichzelf laat zien. De gedachte hierachter is dat ‘Dat wat je aandacht geeft groeit’ en je hond gaat het vaker doen.

Een voorbeeld: als ik achter de computer ga zitten, vind ik het heel fijn als mijn hond gewoon even ergens rustig gaat liggen. Dan kan ik me beter concentreren ;-). In het begin heb ik ‘het rustig liggen’ beloond met aandacht en/of brokje om hem duidelijk te maken dat ik het een prima idee vind als hij dat doet. Ik hoef hem nu niet naar zijn mand te sturen of een andere opdracht te geven; hij weet dat gewoon ergens gaan liggen óók iets op kan leveren.

Het leuke is dat (als je dit toe gaat passen) je eigenlijk pas ziet hoe vaak jouw hond iets goed doet. Probeer het eens uit en reserveer 10 brokjes die hij vandaag gaat krijgen als hij iets doet wat gewenst is, zónder dat je het vraagt. Die tien keer klinkt veel en in praktijk valt dat meestal reuze mee en had je er wel 50 kunnen geven!

Welk gedrag heb jij het meest beloond als je dit een keer probeert?

#Helpjehond