Gedragscentrum voor honden en hondenschool

Wij zijn twee hondengedragstherapeuten/-trainers: Ruud Wessels en Yvonne Bonnet. Een korte beschrijving van onszelf en onze recente opleidingen en bijscholing.

Ruud Wessels

Na veel jaren van omzwervingen in het GGZ veld, waar ik verschillende functie heb bekleed, ben ik in 2008 gestart met Service4Dogs.  Eerst een uitlaatservice en het trainen van honden en later is het adviseren en begeleiden van eigenaren van honden met (gedrags)problemen een steeds belangrijker deel geworden van het werk. In de loop van de jaren is het trainen en het opleiden van detectiehonden en hun begeleiders een nieuwe loot aan de boom geworden.

Stress door je hond
Veel eigenaren ervaren dagelijks stress door het gedrag van hun hond. Eigenaren moeten van alles regelen om de deur uit te gaan, want de hond sloopt en/of blaft alles bij elkaar als hij alleen is. Bij nacht en ontij laten ze hun hond uit om andere honden/prikkels te ontlopen of vrienden komen niet meer langs vanwege het gedrag van hun hond.

Ontspannen met je hond
Door begrip over hondengedrag en door training zonder pijn, dwang of angst aan te wenden, kan ik je leren je hond te begeleiden. De stress die jij ervaart in de omgang met je hond zal gaan verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Dit zal niet vanzelf gaan. Een quick fix bestaat niet bij gedragsverandering.
Jij als eigenaar moet bereidt zijn om tijd, energie (en geld) te investeren en bereidt zijn je te laten begeleiden. Soms zal je vastgeroeste ideeën en houding naar de hond moeten laten varen. Maar ik wordt blij als ik weet dat je straks weer samen met je hond rustig en ontspannen door de buurt kan lopen, dat je bezoek kan ontvangen of gewoon ontspannen naar buiten kan gaan, wetende je hond rustig en ontspannen op je zal wachten.

Verder genieten
Ik geniet van het dagelijks leven. Het leven met mijn vrouw en de tijd die ik besteed met mijn honden. Een van mijn uitdagingen is om mijn dertig jaar oude camper is elk jaar weer door de keuring te krijgen. Elke keer is het weer een verrassing welk leertje of lager ik nu weer moet vervangen (dit jaar is het stuurhuis aan de buurt). En als hij weer van ouds snort, of in dit geval stuurt, kijk ik er weer naar uit om voor mijn camper in een rustige omgeving te genieten van een Belgisch biertje.

Yvonne Bonnet & JakkoYvonne Bonnet

Zoals veel jongeren wilde ik vroeger dierenarts worden. Scheikunde bleek echter niet mijn favoriete vak en ik heb dat pad verlaten. Ik ben de wereld rond gegaan in veel meer dan 80 dagen. Bij terugkomst mijn eerste eigen hond. Een klein zwart wezentje dat met 5 weken samen met broers en zusjes in een kartonnen doos bij het asiel was gezet. Ondanks zijn slechte start is hij opgegroeid tot een grote en geweldige hond die ik nooit zal vergeten. Met hem had ik een speciale band en was opvoeden eigenlijk niet nodig: we voelden elkaar altijd goed aan en hoefden weinig te ‘praten’.

Mijn honden daarna waren niet altijd even makkelijk en ik zocht oplossingen voor het ‘ongewenste’ gedrag. Ik kwam er achter dat iedereen denkt dat hij er iets van weet. Ik moest meer leider zijn, mijn energie was verkeerd, meer straffen en nog meer onzinnige adviezen waar ik behoorlijk van schrok. Honden zijn sociale dieren met emoties en met de emoties moet je op een goede manier aan de slag.
Ik weet uit ervaring hoeveel stress en energie het kost als je buiten loopt met een hond die uitvalt, of als je hond niet alleen kan zijn en jij de deur niet uit kan. Van adviezen van de buurman waar je niets mee kan en die schadelijk zijn voor de hond en de relatie word ik heel boos van.

Aan de slag met inzicht
Ik help jou om het gedrag van je hond te veranderen. Daar is wel voor nodig dat jij begrijpt wat jouw hond zegt en jouw hond begrijpt wat jij graag wil dat hij wél doet.
Het ‘vertalen’ bij verschillende soorten communicatie is ook wat mij dreef bij mijn werk als Bedrijfskundige Informatica. De computerdeskundige (nerd) laten begrijpen wat de opdrachtgever bedoeld en andersom. Dat was vaak een hele uitdaging en ik hou vol tot iedereen begrijpt waar het over gaat.

Ik word nergens zo blij van als dat klanten terugkoppelen dat de rust en plezier met elkaar is teruggekeerd en ze elkaar nu beter begrijpen. Dat ze over straat kunnen zonder dat de hond in alle staten is of dat de hond rustig thuis bleef en ze uit eten zijn geweest (voor het eerst in jaren). Dat is waarom ik met mijn jarenlange ervaring met honderden klanten nog steeds elke keer met plezier aan de slag ga.

Het gaat niet om de taart
Naast dat ik heel veel tijd besteed aan honden van anderen zwerf ik graag door de bossen (met man en eigen honden). Ook vind ik het heerlijk om vanaf de bank of tuinstoel een uurtje naar voorbijdrijvende wolken te kijken of met de phone te spelen. En ondanks dat ik meer van hartig hou dan van zoet, ga ik er helemaal voor zitten om de mensen bij ‘Heel Holland bakt’ te bekijken ;-).

(Foto’s van onze honden).

Laura van der Meer

Vanaf het moment dat ik als kind in aanraking kwam met hondentraining leerde ik al vlot dat er enorm veel verschil zat in het opvoeden, trainen en/of africhten van verschillende honden. De werkhonden werden destijds beduidend anders aangepakt dan de honden die onze “buurhond” hadden kunnen zijn.

Sinds 2007, toen ik ging werken als instructeur, is er ook weer een hoop veranderd. De clicker deed zijn intrede en honden liepen aan tuigen. De correctiemethode had plaats gemaakt voor beloningsgericht trainen. Hersenwerk, balans en coördinatie ontstond. De dominantietheorie bleek verkeerd opgevat te zijn. Hondenland was massaal aan het voordoen wat hun hond moest doen (do as I do). En, mijn persoonlijke favoriet, BAT kwam uit Amerika overwaaien. Al met al is er een gigantische stroomversnelling in het aanbod wat we allemaal met onze vrolijke beste vriend kunnen doen.

Toch ligt hier voor mij als instructeur niet de nadruk op. In de basis denk ik namelijk nog steeds dat het belangrijk is dat baasjes weten wat “het fenomeen hond” inhoudt. Wat zijn de basis behoeften, hoe leert een hond en hoe communiceert hij? Het is niet mijn doel om er een circushond van te maken. Mijn doel is om te helpen bij de opvoeding en te helpen bij het ontwikkelen van een fijne en vertrouwde relatie. Daarnaast ben ik een vraagbaak als mensen het niet meer weten om zo samen met de baas te werken aan een hond die in deze maatschappij zijn draai gaat vinden. En dit allemaal op een hondvriendelijke en motiverende manier.

In mijn lessen vind ik het belangrijk dat er afwisseling is. Ter ondersteuning van het uiteindelijke doel (een stabiele metgezel) zullen diverse van bovengenoemde trainingstechnieken de revue passeren. Uiteraard zullen de bekende “zit, af, netjes aan de riem lopen en het hier komen” niet worden overgeslagen. Mijn lessen zijn ingericht voor geleiders boven de 12 jaar en honden vanaf 7 weken oud. Ik pas de les aan op verschillen in niveau of ervaring en ook in de groepslessen is er veel persoonlijke tijd. Ik werk zonder lesplan maar heb wel een duidelijk doel: de opvoeding opbouwen tot stabiliteit. De ene combinatie heeft daar meer tijd voor nodig dan de andere, niemand is het zelfde. Meer over Laura is te lezen op haar site: www.laurashondenleven.nl.

– – –

Het motto ‘Service voor honden’  (Service4Dogs) spreekt ons aan. Het leven en welzijn van zowel de hond als de ‘baas’ verbeteren is waar het om draait. De ‘baas’ leert begrijpen waarom de hond doet wat hij doet en hoe dit veranderd kan worden. En ook de hond begrijpt wat de ‘baas’ graag wil en wat wat hij wél mag doen, dan wordt het leven voor beide leuker en beter.

– – –
De gedragstherapeuten van Service4Dogs volgen regelmatig bijscholing en blijven op de hoogte van relevante en actuele wetenschappelijke kennis. Overzicht opleiding en bijscholing Ruud en Yvonne

Service4Dogs

Gedragstherapie
Deskundige begeleiding en advies op maat.
Gedragstherapie/BAT wordt grotendeels vergoed door de verzekeraar; zie SPPD.

Trainingen
Individuele trainingen en hulp bij de opvoeding van je hond op een door jou gewenst tijdstip en plaats.
Groepstraining in kleine groepen (max. 6 honden).

Geaccrediteerd door de SPPD waardoor BAT/gedragstherapie wordt vergoed door de dierverzekeraars

.

BAT-instructeur.

                      Gecertificeerd BAT-instructeur

 

Ruud Wessels & Yvonne Bonnet Twee gedragstherapeuten weten samen meer dan één.

Service4Dogs gaat voor kwaliteit en professionaliteit en is geaccrediteerd en/of aangesloten bij:

Beiden aangesloten bij de beroepsvereniging NVGH – Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor honden

.

.

Gecertificeerd instructeur Detectie – SIFD

.

.

.

Aangesloten bij KoninginneNetwerk

Service voor de hond

  • Bij een training op een duidelijke en positieve wijze leuke en nuttige dingen (erbij) leren.

  • Bij problemen deskundige ondersteuning en een stoomcursus Wat bedoelt mijn ‘baas‘.

Service voor de ‘baas’

  • Training in kleine groepen of individuele training met voldoende aandacht voor jou.

  • Gedragstherapie/-begeleiding voor als je een oplossing zoekt voor ongewenst gedrag van je hond en een stoomcursus Hondentaal.