Mijn hond gaat steeds plat liggen

Veel mensen denken dat een hond gaat liggen om te gaan spelen met de andere hond. Dat kan soms het gevolg zijn, maar meestal heeft het een andere bedoeling.

Honden die willen spelen en gaan liggen houden hun achterkant omhoog (spelboog). In bijna alle andere gevallen is spel niet de inzet en vinden ze de situatie onoverzichtelijk en onvoorspelbaar. Door plat te gaan liggen kunnen ze even kijken wat de andere hond voor intenties heeft en wat het gevolg is van hun gedrag zonder dat het meteen al spannender wordt.

Liggende hond fixeert schaap

Platliggen en fixeren

Langzamer of lager lopen

Vaak wordt het vooraf gegaan door een stukje sluipen; laag of gedrukt lopen. De Border Collie heeft dit gedrag geperfectioneerd om te gebruiken bij het schapenhoeden. Als je frontaal op een schaap afstormt geeft dat te veel druk en heeft het niet het gewenste effect: het schaap rent weg. Een Border Collie zal zijn lichaamshouding aanpassen door te kijken naar het gedrag van het schaap: langzamer lopen, lager lopen of gaan liggen om de druk op het schaap te verlagen.

Als een duveltje uit een doosje

Vanuit deze intentie gebruiken andere rassen dit ook. Jouw hond vindt de situatie spannend en wil de druk van de ketel halen. Komt de andere hond toch dichterbij, dan kan je hond drie dingen doen:

 1. blijven liggen (en soms op de rug draaien)
 2. opspringen en spelen (als de andere hond goede signalen uitzend)
 3. opspringen en aanvallen (als de andere hond bedreigend overkomt)

Actie en reactie

Het probleem bij plat liggen is dat jouw hond de andere hond strak aankijkt (fixeren) en dit ook weer een reactie bij de andere hond oproept. Als die terug gaat fixeren dan stijgt de spanning bij beide. Je hond KAN dan niet meer opstaan, omdat dat een reactie bij de andere hond kan uitlokken.
Wil je deze situatie voorkomen dan moet je actie ondernemen vóórdat je hond gaat liggen. Als hij eenmaal ligt is hij lastiger mee te krijgen en doordat hij moet opstaan, kan dit een ongewenste reactie bij jouw hond of de andere hond uitlokken.

Kortom:

 • Plat liggen is meestal niet om te gaan spelen
 • Dit doet je hond omdat hij de situatie spannend vindt
 • Langzamer lopen is het eerste signaal (terwijl hij naar de andere hond kijkt)
 • Leid je hond af met een voertje en/of door de andere kant op te gaan
 • Door de afstand tussen de honden groter te maken wordt het minder spannend
 • Ligt jouw hond eenmaal en is de andere hond dichtbij? Trek hem dan NIET weg!
 • Geforceerd opstaan triggert de andere hond en dat wil je niet. Laten liggen en zelf afstand nemen
 • Voorkomen dat hij gaat liggen is beter dan afwachten tot het te spannend wordt.

#Helpjehond