Puppy socialiseren

Wordt je binnenkort eigenaar van een prachtige pup en wil je direct goed van start? Onze geweldige puppen-instructeur is voor zichzelf begonnen en niet meer werkzaam bij Service4Dogs. Wel kan je gratis haar tips voor het socialiseren van je puppy (in coronatijd) hiernaast aanvragen en downloaden.

Er is misschien wel niets zo vertederend dan een nieuw pluizig familielid in de vorm van een puppy. Toch worden deze schattige kleine hondjes in een snel tempo groot. Om dit in goede banen te kunnen leiden ligt daar voor jou als eigenaar een belangrijke taak.
Honden kennen verschillende levensfasen. De socialisatiefase is zeer essentieel bij pups. Tot 12-16 weken is het van belang dat jouw puppy korte en vooral goede ervaringen heeft met vreemde honden, mensen, locaties en situaties. Hiermee creëer je een goede basis voor een stabiele pup.

De meeste mensen gaan heel voorzichtig om met hun pas gearriveerde puppy. Uiteraard is zo’n kleintje nog kwetsbaar, maar het is ook de tijd dat ze heel veel en heel snel kunnen leren. Als je wacht met ‘uitleggen’ wat wel en niet mag tot ze een week of 12 zijn dan hebben ze al een aantal dingen geleerd die je liever niet ziet gebeuren (bijv. schoenen kauwen) en doen ze niet wat jij graag wel zou zien (bijv. zindelijkheid).

Ook het socialiseren met andere honden is van belang en dit hoeft niet persé met andere (drukke of grotere) puppen. Juist van een rustige volwassen hond kunnen ze leren hoe het hoort. Zo krijgt jouw puppy een goede basis om op te groeien tot stabiele, sociale en blije hond.

puppy

 

FAQ: Mijn pup is nog niet volledig ingeënt, kan ik wel naar een cursus gaan?
Op hondenuitlaatplaatsen, waar je struikelt over de hondenpoep, loopt je hond het grootste risico op besmetting. Andere honden (en puppy’s) vormen ook een besmettingsrisico, maar bij socialiseren kom je nu eenmaal andere honden tegen. Meestal zijn deze goed ingeënt en op een cursus locatie ligt er geen poep. Besmetting met een ziekte is echter niet helemaal uit te sluiten, maar gelukkig zijn de meeste hondenziektes goed te behandelen. Daarentegen is een onvoldoende of verkeerde socialisatie meestal niet meer helemaal terug te draaien en kan je hond (angst)agressie naar mensen of honden gaan inzetten om de situatie te veranderen (zie ook de video hieronder). Bij het ontbreken van een goede basis heeft jouw hond (en jij) er een hondenleven lang last van.

.

Voordat je een puppy neemt, kan je vast informatie doorlezen bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren, LICG
.
De huisdierenbijsluiter…….De aanschaf van een hond……..Puppy checklist

of een boek over puppy’s lezen..

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans; (Aanrader!)
Martine Burgers & Sam Turner, 2014

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans – Elke pup een goede start
Osteopaat Martine Burgers en etholoog/trainer Sam Turner nemen je in deze serie mee in hun visie op het begeleiden van een hond gedurende zijn leven.

Toepols puppywijzerToepoels Puppywijzer; Gwen Baily, 2008

Toepoels Puppywijzer helpt al twaalf jaar lang met groot succes duizenden hondenliefhebbers bij de opvoeding van hun pup tot een lieve, gehoorzame hond. Gwen Bailey heeft dit onmisbare handboek voor de puppybezitter nu grondig herzien op basis van de nieuwste inzichten in het gedrag van de hond. Met haar adviezen kun je je pup goede manieren bijbrengen en zijn vertrouwen positief ontwikkelen. In het boek vind je stappenplannen voor training, socialisatie en het voorkomen van problemen als bijten en knagen.

Een puppy in huisEen puppy in huis; Martin Gaus, 2014

Hoe leer je eigenlijk een puppy buiten plassen? En leren alleen te zijn, hoe gaat dat? Alles wat een pup zo vroeg mogelijk leert is bepalend voor de rest van zijn leven. Daarom is het belangrijk dat bazen en bazinnen niet alleen weten hoe een hond iets leert, maar ook hoe leerprocessen werken. Dit en nog veel meer is te vinden in dit leerzame boek, dat gebaseerd is op jarenlange ervaring met puppytraining. Uiteraard ontbreken ook veilige spelletjes niet. Bijvoorbeeld met kinderen!