Een slapende hond moet je niet wakker maken, toch?

Schrikken en bijten

Plotseling bijten of grommen is vaak (vanuit de hond bezien) goed te verklaren, maar soms is het niet meteen duidelijk. Onze Borre is een redelijk robuuste hond en niet zo heel gauw van z’n stuk gebracht (ook al is hij niet zo groot ;-).
Gisteravond lag hij op de bank en schoot hij vanuit het niets grommend op Casper af (onze andere hond). Die lag lekker te slapen in zijn mand vlakbij en was zich van geen kwaad bewust. Net op tijd stopte Borre en keek verbaast om zich heen.

Wat is hier aan de hand?

Vaak bij klanten denk ik in eerste instantie soms aan een kort lontje door een vol stress-emmertje. Een hond kan dan zo op spanning staan, dat het minste of geringste zorgt voor een reactie, maar dat is hier niet het geval (weet ik toevallig ;-). Wat dan wel? De twee keren dat het tot nu toe gebeurde reageerde hij naar iets of iemand die op dat moment geen bedreiging vormde.

Reflex

Alle keren was Borre diep in slaap en schrok hij wakker van een geluid. Uit een reflex schiet hij in de aanval. Gelukkig gebeurt het niet vaak en kan hij ook ‘gewoon’ ergens van schrikken, zonder dat het instinctieve reflex activeert. Theoretisch gezien is het een logisch reflex dat jouw hond het leven zou kunnen redden, maar binnen in huis is het niet zo handig. Sommige honden kiezen voor wegduiken/wegrennen en dat is voor ons veiliger. Gelukkig hebben niet alle honden deze reflex zo duidelijk.

De ‘schrik en bijt reflex’ kan ook gebeuren n.a.v. een plotselinge aanraking en het hoeft niet alleen door geluid te zijn. Helaas is het gevolg bij aanraking vaak ernstiger, omdat je dan binnen bereik bent. Zeker de mensen die een nachtzoentje willen geven aan een slapende hond, lopen dan een groot risico om in het gezicht gebeten te worden.

Slapende honden wakker maken?

Liever niet. Je hond heeft zijn rust nodig en wil gewoon rustig slapen. Heb je echter een hond die vanuit slaap heftig kan reageren, houd daar dan rekening mee. Laat hem slapen in zijn mand en niet op je voeten of op je schoot. Is hij daar toch lekker in slaap gevallen? Maak hem dan zachtjes wakker door even te kuchen of iets te fluisteren en vraag hem naar zijn mand te gaan voordat je opstaat of iets gaat doen.

Wat te doen

Er zijn trainingsmethoden om je hond te leren dat een aanraking in slaap oké is. Dit is een lang proces zonder garantie op succes, omdat een reflex nu eenmaal een reflex is en niet iets dat jouw hond bewust doet. Het is eenvoudiger om de situatie te voorkomen door je hond in dit geval wél voorzichtig wakker te maken met een geluidje vóórdat hij uit een diepe slaap gaat reageren.

#Helpjehond en wees voorspelbaar.