Soms als er meerdere prikkels tegelijk zijn, kan het net even te veel zijn voor je hond. Hij reageert dan ineens met blaffen, grommen of bijten. Het kan ook dat hij dan juist niets doet.

Casper (onze hond) vindt de postbode een behoorlijke prikkel. En dan vooral die met een oranje jas. De blauwe en andere kleding kijkt hij naar en reageert amper, ook al gooien ze iets in de brievenbus.
Casper heeft ook iets met de buurman. Niet altijd, maar wel als het regent (capuchon).
Casper vindt de kliko-ophaalploeg oké, zolang ze ‘normaal’ doen.

Te veel prikkels
Gisteren liep er iemand met een hond langs het raam, de oranje-postbode kwam er aan, de buurman met capuchon en kinderen ook en tegelijkertijd waren de vuilnisophalers tegen elkaar aan het schreeuwen. Reden genoeg voor Casper om iets van zich te laten horen. Dit was echter te veel om te behappen. Hij stond voor het raam, keek van het een naar ander en gaf geen kik. Hij keek om en ging in zijn mand liggen. Dit was te veel om iets mee te doen.

Reactie volgt later
Dit zie je ook vaak bij honden die door een winkelstraat lopen. Er zijn té veel prikkels om iets mee te doen, dus dan doet hij maar niets. Vaak als je eenmaal in een meer rustige straat loopt, komt de reactie naar iets dat je niet verwacht had. Bijvoorbeeld blaffen naar een prullenbak die er al jaren staat of juist buiten proportioneel speels gedrag. Zijn kop is helemaal vol met indrukken, het stress-emmertje is vol en het moet er links of rechts even uit.

Of juist geen reactie
Voor een hond is zo’n prikkel bombardement geen prettige ervaring. Vaak denkt de eigenaar echter dat de hond het niet erg vindt, want hij loopt zo netjes mee door de drukke winkelstraat. Dit gebeurt soms ook in andere situaties, bijvoorbeeld als er een feestje bij je thuis is. Sommige honden worden dan heel erg actief en onrustig en sommige honden geven het op. Pas als iedereen weg is, zie je dan aan je hond dat het misschien wat te veel van het goede is geweest.

Wil je jouw hond een plezier doen? Zorg voor een veilige en rustige plek waar hij zich kan terugtrekken als het feestje teveel van het goede voor hem wordt. En misschien vindt hij het helemaal niet erg om even thuis te blijven i.p.v. gezellig mee de stad in.

#Helpjehond