Hondenboeken

Over puppy’s, Behavioral Adjustment Training (BAT 2.0), gedrag en communicatie, opvoeding en training en over samenwerken.

.

Hondenboeken: boeken over puppy’s

.

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 1. Elke pup een goede start.Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 1; Elke pup een goede start. [warm aanbevolen]
Martine Burgers & Sam Turner, 2014

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans – Elke pup een goede start
Osteopaat Martine Burgers en etholoog/trainer Sam Turner nemen je in deze serie mee in hun visie op het begeleiden van een hond gedurende zijn leven.

.

.

Toepols puppywijzer

Toepoels Puppywijzer; Gwen Baily, 2008

Toepoels Puppywijzer helpt al lang met groot succes duizenden hondenliefhebbers bij de opvoeding van hun pup tot een lieve, gehoorzame hond. Gwen Bailey heeft dit onmisbare handboek voor de puppybezitter nu grondig herzien op basis van de nieuwste inzichten in het gedrag van de hond. Met haar adviezen kun je je pup goede manieren bijbrengen en zijn vertrouwen positief ontwikkelen. In het boek vind je stappenplannen voor training, socialisatie en het voorkomen van problemen als bijten en knagen.

.

.

Een puppy in huis

Een puppy in huis; Martin Gaus, 2014

Hoe leer je eigenlijk een puppy buiten plassen? En leren alleen te zijn, hoe gaat dat? Alles wat een pup zo vroeg mogelijk leert is bepalend voor de rest van zijn leven. Daarom is het belangrijk dat bazen en bazinnen niet alleen weten hoe een hond iets leert, maar ook hoe leerprocessen werken. Dit en nog veel meer is te vinden in dit leerzame boek, dat gebaseerd is op jarenlange ervaring met puppytraining. Uiteraard ontbreken ook veilige spelletjes niet. Bijvoorbeeld met kinderen!

.

.

Hondenboeken: BAT 2.0

Behavior Adjustment Training 2.0 (BAT 2.0)BAT 2.0; Grisha Stewart, 2017
Nederlandse versie!
– BAT begrijpen
– Quick Fixes: Veiligheid en Management
– Problemen herkennen voordat ze er zijn
– Lijnhantering

.

.

.

De officiële Ahimsa-gids voor hondenAhimsa-gids voor honden; Grisha Stewart, 2015
Je hond dwangvrij opvoeden en begeleiden. Ahimsa is een boeddhistisch principe van geweldloosheid. Het is ook een leuke, wetenschappelijke methode om je hond op te voeden. Dit gidsje biedt een kijkje op de manier van lesgeven bij Ahimsa Dog Training hondenschool in Seattle. Er staan veel praktijkoefeningen in, vanaf beginnersniveau tot vergevorderd niveau. Het is een handig hulpmiddel voor instructeurs om aan hun klanten mee naar huis te geven en voor fokkers om aan hun puppenkopers cadeau te geven. Er staat in beschreven hoe honden leren, hoe clickertraining werkt, en hoe je ongewenst gedrag (bijtende pups, angst/agressie, scheidingsangst, etc.) kunt voorkomen of oplossen door het om te buigen naar gewenst gedrag. En dat zonder dwang, druk of geweld te gebruiken. Grisha Stewart is de grondlegger van Ahimsa Dog Training in Seattle.

.

Hondenboeken: Gedrag en communicatie

.

Stress bij hondenStress bij honden; Martina Nagel, 2014

Stress is een tot dusver veel te weinig besproken onderwerp, zeker wanneer het de trouwste vriend en begeleider van de mens betreft. Net als mensen kunnen ook honden door overbelasting gestrest raken. Dit boek informeert over oorzaken en gevolgen van stress en legt uit welke symptomen u bij uw gestreste hond kunt observeren. De auteurs vertellen, aan de hand van authentieke voorbeelden, tot welke gedrags- en gezondheidsproblemen het overbelasten van een hond kan leiden en uiteraard hoe u hem helpt zijn innerlijk evenwicht weer te vinden. Stress bij honden onmisbaar voor iedereen die honden een warm hart toedraagt!

Dit is de hond - John BradshawDit is de hond; John Bradshaw, 2012

In Dit is de hond ontmaskert John Bradshaw, expert op het gebied van hondengedrag en hondenwelzijn, een groot aantal populaire ideeën over de aard van de hond, zoals de gedachte dat honden willen domineren. Bradshaw maakt duidelijk dat honden absoluut geen gedomesticeerde wolven zijn die willen domineren, maar unieke dieren met een uiterst sociaal gedrag, die het vermogen hebben om harmonisch samen te leven met andere soorten, in het bijzonder de mens. Bradshaw geeft ook belangrijke informatie over de anatomische en psychologische eigenschappen van de hond, aan de hand waarvan je het welzijn van je hond kunt verbeteren. Dit is de hond is een diervriendelijk boek vol waardevolle adviezen.

.

Kalmerende signalen - Turid RugaasKalmerende signalen; Turid Rugaas, 2013

Kennis van de kalmerende signalen geeft de hondenbezitter een extra dimensie bij het interpreteren van de gedragingen van zijn hond en kan de basis voren voor een stressvrije omgang tussen mens en dier.

.

.

Black boxmethode - Peter BeekmanBlack Boxmethode; Peter Beekman, 2005 [Tip]

In feite is het voor een hond onmogelijk om geen gedrag te vertonen, alles wat hij doet heeft met gedrag te maken. Tijdens het slapen vertoont hij slaapgedrag, tijdens het eten eetgedrag en tijdens het spelen spelgedrag. Tegelijkertijd heeft al dat gedrag een belangrijke functie;wat zijn gedrag ook is, de hond er heeft absoluut een reden voor. Hier kunnen we invloed op uitoefenen; maar daarvoor is het wel belangrijk dat we leren kijken naar het gedrag dat een hond vertoont en dat we proberen uit te zoeken waarom hij dat gedrag vertoont. Alleen dan kunnen we de hond adequaat begeleiden in zijn opvoeding. Deze Black Box-handleiding laat zien hoe gedrag zich ontwikkelt en hoe gedrag kan worden gevormd op een voor de hond zo plezierig mogelijke manier. Ook staan er oefeningen in voor de eigenaar om zijn hond beter te leren kennen. Deze handleiding is een leidraad tot optimaal plezier met uw hond, zeker in combinatie met een goede opvoedcursus. [Klein boekje met veel waardevolle informatie over hondengedrag]

Hondentaal is lichaamstaal - Martin Gaus

Hondentaal is lichaamstaal; Martin Gaus, 2013

Dé ‘taalgids’ voor Hondenbezitters. Honden praten met hun lichaam. Kleine veranderingen in mimiek en lichaamshouding kunnen voor de goede verstaander duidelijke taal zijn. De vele heldere foto’s en de bijbehorende uitleg in dit boek laten zien dat kleine veranderingen een grote betekenis kunnen hebben. Voor bazen en bazinnen is de ‘taalgids’ een optimaal instrument om de relatie met hun hond meer diepgang te geven.

.

.

De wereld van de hond - Alexandra Horowitz De wereld van de hond; Alexandra Horowitz, 2010

Wat weten honden eigenlijk? Hoe denken ze? Hoe ervaren ze hun dagelijkse wereld, elkaar en dat andere eigenzinnige dier, de mens?
Dit boek geeft een frisse en unieke kijk op de wereld van honden, vanuit het oogpunt van de hond. In heldere taal maakt de lezer kennis met de vermogens van honden en krijgt een beeld van hoe het zou kunnen zijn om een hond te zijn.
Hoe is het om niet alleen elk etensrestje in huis te kunnen ruiken, maar ook het verdriet van mensen of zelfs het verstrijken van de tijd? Waarom kan een piepklein hondje zo fijn spelen met een grote Deense dog? Waarom moet een hond een man op een fiets wel achterna zitten? Kortom, hoe is het voor een hond om te leven op een halve meter boven de grond, terwijl hij al de geuren van het trottoir opsnuift en tegen onze enkels en knieën aankijkt?
Alexandra Horowitz verklaart al deze zaken en nog veel meer. Hoewel haar boek geen formele trainingsgids is, biedt het wel praktische handvatten voor hondenliefhebbers die graag willen weten waarom hun honden doen wat ze doen.

Begrijp ik mijn hond? - Nicky GootjesBegrijp ik mijn hond?; Nicky Gootjes & Sacha Gaus, 2005

Heeft u altijd al willen weten waarom een hond zijn haren overeind zet? Of waaraan u precies een dominante hond herkent? Bent u benieuwd welke signalen duiden op stressbij uw hond? En waarom honden toch altijd onder elkaars staart snuffelen? Met behulp van dit boek leert u hondengedrag te herkennen en te begrijpen. Duidelijke foto’s met toelichting geven u een kijkje in de ‘hondentaal’. De meer dan 125 foto’s geven u alle tijd om het gedrag, dat in de werkelijkheid vaak (te) snel gaat, goed te bekijken. Op de bijgevoegde dvd staat een aantal filmpjes waarin door middel van slowmotion het gedrag herkenbaar gemaakt wordt. Uiteraard is ook de dvd voorzien van deskundig commentaar van Nicky Gootjes en Sacha Gaus. Beiden zijn ervaren gedragstherapeuten en hebben jarenlange ervaring in het observeren en interpreteren van het gedrag van honden.
[Enigszins gedateerd door het veelvuldig gebruik van het woord ‘dominante hond’.]

Psychologie van de hond - Stanley CorenDe psychologie van de hond; Stanley Coren, 2005

Zijn honden zich bewust van verleden, heden en toekomst? Hebben honden enig begrip van de concepten humor, liefde en schuld? Begrijpen ze onze taal? In De psychologie van de hond geeft Stanley Coren antwoord op deze en heel veel andere vragen. Het boek geeft inzicht in de manier waarop honden denken, problemen oplossen en nieuwe informatie opnemen. Coren baseert zich op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en op eigen observaties. Hij laat je door de ogen van een hond kijken, met de oren van een hond luisteren, de wereld met een hondenneus besnuffelen.

.

Hondencultuur - Jean Donaldson Hondencultuur; Jean Donaldson, 2005

Zeer uitvoerige, soms wat saaie verhandeling, waarin alle facetten die bij het opvoeden en trainen van de hond een rol spelen aan bod komen. De schrijfstijl is nogal uitgesponnen. Ondanks deze barricades is het boek interessant genoeg om te worden gelezen door hondentrainers of mensen die zich professioneel met de psyche van de hond bezighouden.

 

Denken als een hond - John Fisher Denken als een hond; John Fisher, 1997
Kruip in de huid van je hond en bekijk het eens van zijn kant. Auteur John Fisher neemt de hondenbezitter mee naar de gedachtewereld van zijn dier en legt uit op welke manier hondengedrag omgebogen en getraind kan worden.
[Boek is enigszins gedateerd, maar bevat heldere inzichten over hondengedrag. Het hoofdstuk over de Fisherdiscs kan worden overgeslagen. ]

 

 

Hondenboeken: Opvoeding en training

 

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 2. Je puber goed op pad.Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 2; [warm aanbevolen]
Martine Burgers & Sam Turner, 2015
De meeste puppyboeken eindigen met ‘rond de leeftijd van zes maanden begint de pubertijd’. Maar wat doe je als je pup een puber is geworden? In ‘Je puber goed op pad’ nemen osteopaat Martine Burgers en hondentrainer Sam Turner je mee in de wereld van je puberhond. Hun positieve en vernieuwende manier van werken, zorgt voor harmonie tussen hond en begeleider. Ook in deze, soms best pittige, periode.
Je krijgt uitleg over wat er allemaal in een puberlichaam en -brein gebeurt en welke ontwikkelingsfases een puberlijf doormaakt.

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 3. Je senior vervolgt zijn weg.

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 3; Je senior vervolgt zijn weg.
Martine Burgers & Sam Turner, 2015
Nadat je hond de puppy- en puberfase is ontgroeid, is hij niet ‘af’. Een hond blijft zijn hele leven groeien en zich ontwikkelen. Dit boek start waar het vorige deel ophield: bij de volwassen hond. Via hoofdstukken over training, spel en verzorging word je meegenomen naar de volgende levensfase van je hond en krijg je uitleg over de veranderingen in lichamelijke en mentale behoeftes tijdens de senior fase. Ook de laatste levensfase van de hond, de periode dat hij bejaard is, wordt uitgebreid besproken.

Luisteren is leuk!
Luisteren is leuk!; Jolein van Weperen, 2014

Komt je hond niet meteen naar je toe als je hem roept? Trekt hij aan de lijn? Heeft hij meer oog voor zijn omgeving dan voor jou? In ‘luisteren is leuk!’ geeft Jolein van Weperen talloze tips en praktische oefeningen hoe je luisteren leuk kunt maken voor je hond. Zij ontwikkelde een effectieve trainingsmethode waarmee je het gedrag van je hond kunt sturen door beloningen en positieve bevestiging in te zetten. Met deze methode zijn correcties overbodig. Je leert je hond op een positieve manier dat het veilig is bij jou. Zo krijg je een betrokken en tevreden hond.

 

Help mijn hond trekt!Help mijn hond trekt!; Turid Rugaas, 2013

Hondvriendelijke methode voor het ontspannen aan de lijn leren lopen.
Dit is het vervolg op de bestseller ‘Kalmerende Signalen’. In haar nieuwe boek beschrijft de Noorse hondentrainster Turid Rugaas haar hondvriendelijke en effectieve methode om honden aan te moedigen zonder trekken te wandelen.

 

Hondenboeken over Samenwerken

Spellen voor honden van snuffelspel tot hersenspel

Spellen voor honden van snuffelspel tot hersenspel; Helen Hagestein, 2014
In dit boek staan 111 spellen om met de hond te doen. De gebruikte spelvoorwerpen zijn betaalbare huis-, tuin- en keukenvoorwerpen. Vaak heb je het al in huis, kun je het eenvoudig zelf maken of zijn het dagelijkse gebruiksvoorwerpen of kinderspeelgoed.
Het is heerlijk om met de hond de spellen te doen: het is niet alleen leuk, maar het versterkt ook de band tussen mens en hond! De hond wordt er rustiger en zelfverzekerder van, wordt geestelijk uitgedaagd en hierdoor krijg je een heel tevreden hond.

.

Zijn neus achterna

Z’n neus achterna; Nicky Gootjes, 2010
Z’n neus achterna. Maak van uw hond een speurneus. Nicky Gootjes. Inclusief dvd met voorbeelden uit de praktijk. Alle honden kunnen ruiken – en dat doen zij met groot enthousiasme! Het plezier wordt nog groter als ze samen met de mens kunnen zoeken. Voor de hond is het een vorm van samen jagen: een teamactiviteit die inspeelt op een echte hondse behoefte.

.

.

Ontdek de speurneus van je hond

Ontdek de speurneus van je hond; Mandy Gerris, 2013
Leer zelf je hond speuren, zoeken en detectie. Kennis over honden, wat te doen met probleemgedrag van de hond? Zoals: ADHD-hond, hyper gedrag, weglopen, niet luisteren, blaffen, trekken aan de lijn, opspringen, bijten, onzindelijk of niet alleen kunnen zijn. [gratis e-book]

.

.

Actief onderweg met uw hond

Actief onderweg met uw hond; Nicky Gootjes, 2010
Het dagelijkse rondje hondje wordt een ware ontdekkingstocht en teambuildingsactiviteit. Mens en hond komen moe, maar voldaan thuis. De dagelijkse wandeling is voor de hond niet altijd even interessant. Als de omgeving bekend is en zijn baas met andere dingen bezig is, kiest de hond vaak voor eindeloos snuffelen en slenteren en raakt zijn energie niet echt kwijt. Maar dat kan anders!

.

.

Engelstalige boeken

 

Plenty in Life Is Free - Reflections on Dogs, Training and Finding GracePlenty in Life Is Free: Reflections on Dogs, Training and Finding Grace; Kathy Sdao, 2012

What if the secret to great dog training is to be a frequent “feeder” rather than a strong leader? A skilled reinforcer rather than a strict enforcer?
[e-book en paperback beschikbaar]

 

 

The Other End of the Leash: Why We Do What We Do Around Dogs

The other end of the leash; Patricia McConnel, 2003
The Other End of the Leash demonstrates how even the slightest changes in your voice and the way you stand can help your dog understand what you want. Once you start to think about your own behavior from the perspective of your dog, you’ll understand why much of what appears to be doggy-disobedience is simply a case of miscommunication.

 

.

.

Artikelen