Waarom eten honden gras?

Er zijn periodes dat onze honden er wel pap van lusten. Ik kan soms geen verse (onbeplaste) graspol voorbij of er moet even geknabbeld worden. Ze kijken er ook vaak zo schattig bij 😉
Er zijn heel veel theorieën waarom een hond dat doet. Het hangt er van af HOE hij eet om iets te kunnen zeggen over het waarom.

Grazen als een koe

Graast jouw hond als een koe over de verse sprieten en eet hij alleen netjes de puntjes er van af? Dan is het meestal omdat ze het gewoon lekker vinden (zoet) en ook voor het vocht dat er in zit. Zeker bij jong gras van het soort met brede sprieten, kunnen ze dat wel even volhouden. Ze doen dit ook rustig en kiezen bewust het lekkers.

Plotseling gras eten

Je hond loopt gewoon en ineens en nogal direct maakt hij een halve draai en begint gras te eten. Niet alleen de puntjes, maar ook hele sprieten gaan naar binnen. Vaak is dit een reactie op iets in de omgeving en hopen ze met deze actie dat wat ze spannend vinden spontaan verdwijnt (struisvogel politiek).

Grote happen

Hoe groter de happen gras, hoe meer je hond het eigenlijk doet om iets te ontwijken. Het stress-emmertje is bijna vol en op deze manier geven ze daar uiting aan.

Rondvliegende pollen

De overtreffende trap. Je hond rukt hele pollen gras uit de grond en gooit ze alle kanten op. Dit heeft niets meer met gras eten te maken en vaak is het een uiting van frustratie.

Voedingsstoffen?

Uit diverse onderzoeken/enquêtes blijkt dat weinig honden het doen omdat ze behoefte hebben aan een bepaalde voedingsstof. De voorouders deden dat wel, maar tegenwoordig is vrijwel elke complete voeding ook redelijk compleet. Daar komt bij dat honden het gras niet goed kunnen verteren (opbreken) en het er meestal bijna zo uit komt als dat het er in ging. De voorouders kregen soms plantaardig materiaal binnen via een omweg door de ingewanden van graseters op te eten waar het al een beetje voor verteerd was.
Ook is het niet zo dat honden altijd gaan overgeven als ze gras gegeten hebben. Wel blijkt dat honden die al misselijk zijn óf maagproblemen hebben het gras soms juist wel gebruiken om te gaan kotsen. Dan eten ze heel langzaam een paar hele grassprieten op tot het er weer uit komt. Als jouw hond dat vaak doet dan kan hij dus maagproblemen hebben en is het wijs om dat bij de (holistisch) dierenarts even te laten checken.

Lekker laten grazen

De combinatie regen en daarna zonneschijn maakt dat de verse grassprieten weer omhoog komen. Deze dagen zijn de verse sprieten er nog net en anders weer wachten tot het voorjaar om ze lekker te laten grazen.